Çiftçinin üretim yapması her geçen gün zorlaşıyor. Dap gübresi, doların yükselmesine bağlı olarak 5 gün içinde 900 lira daha yükseldi. Dolar krizi öncesi 2 bin 500 liraya satılan gübre, 3 bin 400 liraya kadar yükseldi
2017 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında ton başına fiyatı bin 600 ile bin 700 lira arasında değişen ve Konya Ovası'nda en çok tercih edilen gübrelerin başını çeken dap gübresi, bayram öncesi 2 bin 500 TL'ye kadar yükselmişti.
Döviz kurundaki yükseliş ile birlikte dap gübresinin fiyatı 3 bin ile 3 bin 400 lira arasında değişiklik göstermeye başladı. Çiftçi ise artış karşısında çaresiz kaldı. Ekimlerin başlamasına yaklaşık 1, bir buçuk ay kala gübre fiyatının yükselmesi, çiftçiye hayal kırıklığı yaşattı. Ziraat Odaları Başkanları da çiftçilerin bu şartlarda üretim yapmasının zor olduğunu hiç bir çiftçinin de 3 bin liraya dap gübresi alıp ekebilecek gücünün olmadığını aktardı. Ayrıca dap gübresi kullanılmazsa üretimde azalmayla beraber ciddi oranda verim kayıplarının yaşanmasından da endişe ediliyor.
FİYATLAR UÇTU
Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, dap gübresi kullanılmadığı takdirde ürünlerde ciddi verim kayıplarının yaşanacağına dikkat çekti. Eylül'ün 15'inde ekimlerin başlayacağını ve vaktin iyice daraldığını aktaran Başkan Bestil, "Dap gübresi, toprağın tabanını sıcak tutma özelliğine sahip. Ürünleri, dondan koruma özelliği var. Dap gübresi kullanılmazsa buğdayda ciddi verim kaybı olacak. Çiftçinin zaten maliyeti artmıştı. Çiftçinin bu girdi maliyetinin altında üretim yapması zor. Çiftçi, tarımdan soğuyor. Buğday ve arpadan para kazanamayan çiftçi, ağır girdi maliyetleri ile birlikte üretim yapmayı düşünür mü? Konya'da üretimin bu yıl azalacağını seziyoruz" dedi.