Konya’da geçen yıla oranla buğday rekoltesi 400 bin ton, arpada rekoltesi 200 bin ton arttı. Sarayönü’nde de alım fiyatlarından memnun olan çiftçiler, rekoltenin yüksek çıkmasıyla bereketli bir harman dönemi geçiriyor.
Bölge çiftçisinin en büyük sıkıntısı ise TMO’dan alınan geç randevular. Açıklanan taban fiyatın aksine piyasalarda düşük fiyatla ürününü satmak istemeyen çiftçi ister istemez hububatı dökmek ve saklamak durumunda.
İlçede yaklaşık 38 bin sulu, 180 bin dekar kuru toplamda 220 bine yakın dekarlık arazide arpa hasadı yapıldı. Buğdayda ise 68 bin dekar sulu, 400 bin dekar kuru olmak üzere 468 bin dekar alanda buğday hasadı gerçekleştirildi.
Verim ise sulu alanlarda ortalama 600 kg. kuru alanlara ise 350-400 kg. arasında oldu.
KALİTE HER ZAMAN İYİ PARA
Çiftçiler açısından güzel bir hasat dönemi yaşandığına dikkat çeken buğday pazarı esnaflarından Kürşat Demirpolat, “Bu sene çiftçiler açısından çok şahane bir yıl. Arpaların çok kaliteli değil ama verim güzel. Gözlü ve Özkent’in bir kısmı ve dolu vuran yerler hariç dekara 350 kilonun üzerinde verim görüldü. Sap ve balya fiyatları da çiftçi açısından iyi bir seviyede.
Bu sene buğdaylarda dane zayıflığı var. Kalite her zaman iyi para eder. Çiftçiler açısından alım fiyatları da gayet tatmin edici. Bu yılki en büyük sıkıntı stokları dolu olan TMO’nun randevu ve alımları geç yapması” dedi.
"BAHAR YAĞIŞLARI, REKOLTENİN ARTIŞINA EN BÜYÜK ETKEN"
Hasat döneminde buğday ve arpa rekoltelerinin geçtiğimiz dönemlere göre arttığını kaydeden Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ferhat Koçak “Bu yıl kış yağışlarımız biraz zayıftı ama bahar yağışlarımızın etkisi çok fazlaydı. Üçüncü aydan sonra yağan yağışlar, özellikle hububat alanlarında rekoltenin artışına en büyük nedenlerinden birisi oldu.
Sarayönü’nde hububat verimi arpada 110 bin ton, buğday ise yaklaşık 90 bin ton olmak üzere yaklaşık 200 bin ton civarında. Rakamın tamamen netleşmesi için çiftçilerimizin ürünlerinin satışını gerçekleştirmesi gerekiyor. Şu anda çitçilerimizin ürünlerini depolardan yavaş yavaş çıkartarak ofislere götürdüklerini biliyoruz. Tabi nakliye işlemleri bittikten sonra rekoltemizi kayıtlara alacağız” dedi.
“SONBAHARA KADAR TOPRAĞIN HAVA ALMASI GEREKİYOR”
Hasat sonu yeni dönem ekimi yapacak çiftçilere hatırlatmada bulunan Ferhat Koçak, “Hasattan sonra toprakta hafif tav varken bir an önce toprağın sürülmesi gerekiyor. Son bahara kadar toprağın bu şekilde hava alması gerekiyor. Çünkü toprağında altındaki köklerinde oksijene ihtiyacı var. Bu oksijeni alması için ise toprağın sürülmesi gerekiyor. Bu işlemleri çiftçilerimiz bu süre içerisinde yaparsa önümüzdeki sezon yetiştirecekleri mahsullerin toprağını hazırlamış olurlar. Toprağın havalandırması bir yönden de bazı hastalıkların önüne geçmiş oluyor” ifadelerini kullandı.
Haber: Serhat ÇETİNKAYA