Sarayönü Gözlü Tarım İşletmesi Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren biyogaz tesisi, hayvan atıklarıyla saatte 225 kw elektrik üretiyor. Üretilen elektrik, 4 bin 500 başlık sığırcılık tesisinin elektrik ihtiyacını karşılıyor.
Biyogaz tesisi ile ilgili bilgi veren Sarayönü Gözlü Tarım İşletmesi Müdürü Faruk Erkan, yaptığı açıklamada, "Biyogaz, biyokütlenin işlenmesi sonucunda elde edilen yanıcı bir gazdır. Biyogaz, yanıcı diğer gazlardan farklı olarak sadece hayvansal veya bitkisel, yani organik hammaddelerden elde edilmektedir. Biz hayvancılık tesislerimizde oluşan hayvansal dışkıları biyogaz tesisimizde substrat olarak kullanıyoruz. Bakteriler ve başka mikro organizmalar kullanarak biyogaz tesisinde biyokütler ayrıştırılıyor. Bu çok aşamalı fermantasyon sürecinin nihai ürünleri olarak, hava (oksijen) ve ışıktan arındırılmış olan nemli ortamda özellikle metan (% 45-70) ve karbon dioksit (% 25-55) oluşur. Üretilen biyogaz kombine ısı ve enerji santralimizde elektrik şebekesine verilebilen elektrik enerjisine dönüştürülmektedir." dedi.
Biyogaz tesisinin gübre açısından da önemli bir avantaj sağladığını kaydeden Erkan, "Fermantasyon atıkları yüksek kaliteli tarımsal gübreye dönüşüyor. Ham haldeki sıvı veya katı çiftlik gübresine kıyasla fermantasyon artıklarının sahip olduğu avantaj, besin maddelerinin bitkiler tarafından daha rahat emilebilmesidir. Ayrıca biyogaz üretim süreci sonucunda elde edilen sıvı gübre, kimyasal bakımdan daha az agresif ve genelde kokusuzdur. Hastalık oluşturucu bakteriler de biyogaz üretimi süreci içerisinde büyük ölçüde yok edilmektedir." şeklinde konuştu.
Biyogaz tesisinin sağladığı yararlardan bahseden Faruk Erkan şöyle konuştu: " Biyogaz teknolojisi organik kökenli atıklarda hem enerji elde edilmesine hem de atıkların toprağa kazandırılmasına imkan sağlıyor. Ucuz, çevre dostu bir enerji ve gübre kaynağı olarak çok avantajlı. Biyogaz üretimi sonucu hayvan gübresinde bulunabilecek yabancı ot tohumları da çimlenme özelliğini kaybediyor. Biyogaz üretimi sonucunda hayvan gübresinin kokusu hissedilmeyecek ölçüde yok oluyor. Biyogaz üretiminden sonra atıklar çok daha değerli bir organik gübre haline dönüşüyor."