Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran, sütün tavsiye fiyatına yapılan zammın desteğin düşürülmesiyle geri alındığını söyledi. Bu uygulamaya anlam veremediğini belirten Ceran, üreticinin psikolojisinin tamamen bozulma duruma geldiğini dile getirdi. Üreticinin, dibin dibini gördüğünü kaydeden Ceran, yem maliyetlerini düşürme yolları aradıklarını ifade etti.
Ulusal Süt Konseyi, 1 Temmuz-31 Aralık tarihlerinde kalite esaslı soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını litre başına 3,20 lira olarak belirledi.
Konseyin internet sitesinde yer alan açıklamada, Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulunun 1 Temmuz-31 Aralık dönemindeki soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını belirlemek üzere 16 Haziran'da toplandığı bildirildi.
Çiğ süt üretiminde kalitenin artırılması ve üretici gelirlerinin yükseltilmesi ile süt ürünleri üretiminde verimliliğin sağlanması amacıyla çiğ sütün tavsiye fiyatının kalite esaslı açıklanmasına karar verildiği ifade edildi.
Bu kapsamda 1 Temmuz-31 Aralık tarihlerinde kalite esaslı soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatının litre başına 3,20 lira olarak belirlendiği belirtildi.
Fiyat arttı, destek düştü: Ne anladık!
Süt Konseyinin açıkladığı birim fiyatlar üzerine değerlendirme de bulunan Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran, “Çiğ sütün fiyatı 1 Temmuz’dan itibaren litre başına 3.20 lira olacak. Fiyatların yeniden düzenlenmesi üretici için iyi, fakat bu sefer yem için verilen destek 30 kuruştan 20 kuruşa düşürüldü. En az 40 kuruş olması gerekiyor yem desteğinin. Tam bir açık kapandı derken diğeri oluşuyor. Yem fiyatları çok artmış durumda , 160 liraya kadar dayandı. Kuraklığın etkisiyle birlikte silaj gibi kendi yemini üretmeye çalışan üreticilerimiz bu konuda da zorluk yaşıyor. Kuraklığa rağmen yine de üreticimiz kendi silajını yetiştirdi, ama sadece memleketimize yetecek kadar ürün var ortada, dışarıya verilemez.” dedi.
Üretimin yaygınlaşması lazım
Üretim planlamalarının yanlışlığına değinen Ceran, “Bölgelere yayılması gerekiyor üretimin. Tek bir alanla kısıtlı kalınmaması lazım. Devletimizin de bu süreçte üretimi daha fazla desteklemesi şart. Enflasyonu sadece domatese, bibere bakarak hesaplamak doğru olmaz. Süte zam verelim derken yem desteğini azaltırsa, üretici tekrar devletin kapısına dayanacak. Üretime muhtacız, bugün üreticiler işi bırakırsa dışarıya muhtaç kalırız.” şeklinde konuştu.
Pandemi ve kuraklık çok etkiledi
Üreticinin sorunlarla baş edemez hale geldiğine vurgu yapan Ceran, şöyle devam etti:
“Turizm bölgeleri bu süreçte açık olsaydı, en azından ürettiklerinin belirli bir kısmını turizm bölgelerine gönderebiliyordu üreticilerimiz. Okullara da peynir, yoğurt, kaymak gibi ürünler gidiyordu. Okullarda kapalı. Fabrikalara eskiden ürün yetiştiremezdik şimdi onlar da satamıyorlar böyle olunca, birçoğu elinde bekliyor.
Süt üreticileri birliği olarak yonca paletleri getirdik. Tonunu 2750 liradan satıyoruz. Üreticilerimiz yemlerinin arasına karıştırıp maliyetleri aşağıya çekebilir. Her zaman üreticimizin yanındayız, üretim olmazsa hayat durur.”