Çiğ süt zammı üreticiyi memnun etmedi

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran, sütün tavsiye fiyatına yapılan zammın desteğin düşürülmesiyle geri alındığını söyledi. Bu uygulamaya anlam veremediğini belirten Ceran, üreticinin psikolojisinin...

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran, sütün tavsiye fiyatına yapılan zammın desteğin düşürülmesiyle geri alındığını söyledi. Bu uygulamaya anlam veremediğini belirten Ceran, üreticinin psikolojisinin tamamen bozulma duruma geldiğini dile getirdi. Üreticinin, dibin dibini gördüğünü kaydeden Ceran, yem maliyetlerini düşürme yolları aradıklarını ifade etti.

Ulusal Süt Konseyi'nin (USK) çiğ süt satış fiyatını yüzde 33 zamla 7,50 TL'ye çıkarması üreticinin beklentisini karşılamadı. Fiyatın, artan maliyetler karşısında en az 8,50 lira olması talep edildi.

Bir litre sütü en az 8 liraya mal eden ancak 5,70 TL’den satan süt üreticilerinin daha fazla zarar etmemesi için yeni çiğ süt zam geldi ancak yeni fiyat üreticilerin beklentilerini karşılamadı.

Ulusal Süt Konseyi (USK), 15 Mayıs 2022’den itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını litre başına 7,50 lira olarak belirledi.

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği, Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı süt fiyatından memnun kalmadı.

7.50 liranın üreticilerin beklentilerini tam manasıyla karşılamadığını belirten Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran, “Artan girdi maliyetleri olan başta yem, mazot, gübre ve elektrikteki artış oranlarına göre en az 8,50 TL bir fiyat beklentimiz vardı” dedi.

 

“Desteğin 20 kuruşa düşürülmesi bizleri üzdü”

Ceran, “Bizim beklentimiz yeni süt fiyatının 1 Mayıs itibariyle yürürlüğe girmesi yönündeydi. Ancak yeni fiyat uygulaması 15 Mayıs'ta başlayacak” dedi.

“Bizleri üzen diğer husus ise 1 TL’lik çiğ süt desteğinin 20 kuruşa düşürülmesidir” diyen Çetin, “Artan girdi maliyetlerimize bir nebze olsun destek olan 1 tl destek devam etmeliydi” diye konuştu.

 

“Beklentimiz 8,50 lirayda”

“Bizim beklentimiz yem süt paritesine göre artan girdi maliyetleri olan başta yem, mazot, gübre ve elektrikteki artış oranlarına göre en az 8,50 TL bir fiyat beklentimiz vardı” diyen Ceran, “Üretimin sürdürülebilir olabilmesi için girdi maliyetlerimiz sabit tutulmalıdır” talebinde bulundu.

“Bu yapılan fiyat revizyonu 1 litre süt ile 1.3 kg yeme göre yapılmıştır. Fakat günümüz koşullarına baktığımızda bizi 1.3 parite de artık kurtarmıyor, emeğimizi korumuyor” diyen Ceran, şöyle devam etti:

“Günümüz maliyetleri dikkate alındığında üreticimizi memnun edecek parite 1 litre süt ile 1.5 kg yem alınmasıdır. Süt fiyatları; kaba yemler ve tahıl fiyatlarının güncel maliyetleri göz önüne alınarak her ay düzenli olarak revize edilmelidir. Aksi halde hep aynı durumu konuşarak kısır döngü içinde kalırız.”

Her maliyet artışı sonrası usk’yi bekliyorlar

Öte yandan, “Bizler artık her girdi maliyetlerimizdeki artışlar sonrasında sürekli süt fiyatı değişikliği beklemek, USK toplandı toplanacak söylemleriyle vakit kaybetmek istemiyoruz” diyen Ceran, şöyle konuştu:

“Yem süt paritesini yasal zemine oturtarak daha farklı konulara odaklanmalıyız. Süt verimliliğimizi, genetik kalitemizi konuşmalıyız. Ülkemizde yüksek olan buzağı ölümlerinin önüne geçmeliyiz. Bu sorunları da sektörümüzdeki tüm paydaşlarımızla çözmeliyiz. Bu ülke bizim, hepimizin. Çocuklarımız ve torunlarımızın süt içebilmeleri için, üretim yapabilmemiz için gerekli önlemler alınmalı ve üretimin devamlılığı sağlanmalıdır.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım-Hayvancılık Haberleri