Sarayönü Şehit Ramazan Akyürek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde çıraklık eğitim merkezi kurularak hizmete açıldı. Çıraklık eğitim merkezinin kurulması ile birlikte ilçenin önemli bir eksiği daha giderilmiş oldu. Daha önce çıraklık eğitimi almak isteyenler Konya'ya gitmek zorunda kalıyordu. Eğitimlerin başladığı çıraklık merkezinde, kayıtlı kursiyerler haftada bir gün okula giderek teorik dersler alıyor. Diğer günler işyerlerinde çalışan çıraklık eğitim merkezi kursiyerleri, dönem sonunda yapılacak sınavla çıraklık belgesine sahip olabilirse, kalfalık ve ustalık belgesi yolu açılıyor. Nitelikli işgücü açısından bir hayli önemli olan Çıraklık Eğitim Merkezi'ne ziyarette bulunan Kaymakam Tarık Bahadır, Belediye Başkanı Nafiz Solak, Esnaf Odası Başkanı Hasan Koçaş ve Şoförler Odası Başkanı İsmail Karataş incelemelerde bulundu.
Sarayönü Şehit Ramazan Akyürek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde açılan Çıraklık Eğitim Merkezi eğitimlere başladı. Haftada bir gün olmak üzere salı günü okula giden Çıraklık Eğitim Merkezi talebeleri, teorik derslerin yanı sıra diğer günler işyerlerinde çalışarak pratiklerini geliştiriyor.
Eğitimlerin başlamasıyla ilgili olarak okula ziyarette bulunan Kaymakam Tarık Bahadır, Belediye Başkanı Nafiz Solak, İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Şişman, Esnaf Odası Başkanı Hasan Koçaş ve Şoförler Odası Başkanı İsmail Karataş, sınıfları gezerek incelemelerde bulundu.
Sarayönü Şehit Ramazan Akyürek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mehmet Emin Beyaztaş, şimdilik güzellik ve saç bakımı bölümünde eğitim veren ve 9 öğrencisi bulunan Çıraklık Eğitim Merkezi'nde öğrenci sayı sınırlaması olmadan her türlü bölümün açılabileceğini belirtti. Çıraklık Eğitim Merkezi'nde kayıt süresi mevhumu bulunmadığını anlatan Beyaztaş, "yılın her zamanı kayıtları kabul ediyoruz. Her alanda bölüm açabiliriz. Bir öğrenci bile olsa o kurs açılır. Talebeler beş ayrı dersten haftada bir gün okula gelerek teorik eğitim alıyor. Diğer zamanlarda işyerlerinde çalışmaya devam ediyorlar. Ayrıca işyerlerinde düzenli olarak çalıştıklarını tespit edebilmek için düzenli olarak denetimler yapıyoruz." dedi.
Kalfalık ve ustalık belgesi için gereken sınavlarında okul bünyesinde yapılabildiğini kaydeden Beyaztaş, şöyle konuştu: "Çıraklık belgesi olanların, o alanda 1 gün dahi sigortası bulunsa kalfalık sınavına başvuru hakkı bulunuyor. Kalfalık belgesini aldıktan sonra ustalık belgesini alabilmenin şartı, o alanda yıl sigortalı olarak çalışmış olmak. Şu anda kalfalık sınavı için 25 sınav başvurusu bulunuyor. Bunların sınavları 22 Ocak'ta başlayıp 4 Şubat'ta bitecek. Diğer başvuru dönemi için son tarih 1 Nisan 2018."
Nitelikli iş gücü sayısını arttırabilmek için Çıraklık Eğitim Merkezi'nin, Kalfalık ve Ustalık sınavlarının önemine değinen Esnaf Odası Başkanı Hasan Koçaş ise esnaflığın gelişmesi için bir alt yapı yatırımı olan mesleki eğitime gerekli önemin verilmesi gerektiğini söyledi.
Çıraklık eğitiminin amacının okul sistemi dışında bulunan 14-18 yaş aralığında gençlerin uygun meslek seçimine rehberlik etmek olduğunu anlatan Koçaş, "Teorik meslek eğitimi gören çıraklar işyerine daha faydalı oluyor. Yapılan üretimin kalitesinin yükseltilmesine, verimin artmasına katkı sağlıyorlar. Çırak öğrenciler sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınarak, iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigorta primleri de devlet tarafından karşılanıyor. İşyerlerinden asgari ücretin %30' undan aşağı olmamak kaydı ile ücret almaları ve ailelerine yük olmamaları sağlanıyor. Diğer örgün eğitim kurumlarındaki öğrencilerin faydalandığı bütün haklardan faydalanmaları sağlanıyor." dedi.