Sarayönü Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı’ndan üye çıkışlarına izin verilmesinin ardından, çok sayıda çiftçi koruma hizmetinden çıkmak için başvuruda bulundu. Koruma hizmetinden çıkmak isteyen çiftçi sayısı 2 bini geçti. Çok fazla talep olması nedeniyle çıkış müracaatları için son gün 14 Şubat’a kadar uzatıldı. Üye sayısının düşmesi nedeniyle bu yıl bütçe oluşturamayacak olan Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı’nın koruma hizmeti veremeyeceği iddia edildi.
Çiftçi Malları Koruma Murakebe Heyeti’nin Sarayönü Kaymakamı Abdulkadir Okay Başkanlığı’nda gerçekleştirdiği toplantıda koruma hizmetinden çıkışa izin veren bir karar alınmasının ardından çok sayıda çiftçi çıkış müracaatında bulundu.
Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı’na koşan çiftçiler, çıkış müracaatı dilekçelerini başkanlığa teslim ederek çıkış işlemini başlatıyor. Borcunu kapatan çiftçiler üyelikten çıkabiliyor. Şu ana kadar çıkış yapmak isteyen çiftçi sayı 2 bini geçerken 14 Şubat’a kadar müracaatlar alınmaya devam edecek. Bu süre sonuna kadar çiftçilerin yarısının koruma hizmetinden çıkacağı tahmin ediliyor.
Sarayönü Çiftçi Malları Koruma Başkanı Ali Bozburun, yaptığı açıklamada, “Tarihinde ilk defa koruma rayına oturmuştu ama bu seferde böyle bir karar alındı. Çıkışların çok fazla olmasından dolayı bu yıl bütçe oluşturamayacağız. Bu yüzden koruma hizmeti de veremeyeceğiz.” dedi.
Yeniden faal duruma getirmiştik
Göreve geldiklerinden itibaren bir yıl içerisinde çok verimli bir koruma hizmeti verdiklerini kaydeden Bozburun, “Bu sene 30 bekçi çalıştırdık. Korumayı faal duruma getirdik. Birçok yaptırımda bulunduk. Ama 2020 yılı itibariyle yine pasif hale geldik. Bu durumdan çiftçilerimiz zarar görecek ama çok geç olacak. 2-3 ay sonra çiftçilerimiz bunu anlayacak.” şeklinde konuştu.
Çiftçiler çobanların insafına kalacak
Çiftçilerin artık çobanların insafına kaldığını ifade eden Bozburun, şöyle konuştu: “Çiftçilerimiz buradan çıkarken bütün koruma tedbirlerini kendim aldım diye beyanat vererek koruma hizmetinden çıkıyor. Yani bir şey olduğunda tüm sorumluluk kendisinde oluyor. Biz göreve geldiğimizden beri zarar görüp de zararı tazmin edilmeyen bir kişi bile yok. Zarar verenleri bulduk zararları tazmin ettik. Bulamadıklarımızı koruma meclisi bütçesinden ödedik. Biz göreve geldikten sonra bir kişi bile çıkıp ben mağdur oldum diyemez. Geçmişte yaşanan sıkıntılar çiftçilere çok olumsuz şekilde yansımış ve buradan çıkmak istiyor.”