Çocuklar, günlük hayatta karşılaştıkları sorunları ve ailelerinde yaşanan olumsuzlukları anlatamadıklarını resim yaparak ve oyun oynayarak aşmaya ve onarmaya çalışırlar.
Beyin geliştikçe, zihnin anlama ve algılama kapasitesi arttıkça çocuğun resimleri de gelişir. Her yaş diliminde resmin içeriği, kâğıdı kullanma biçimi, şekiller ve renkler değişir. Dört yaş öncesinde karalamalar ve çizgiler şeklinde olan çocuk resimlerinde daha sonra, insan figürleri görülür. Yuvarlak bir kafa, bu yuvarlaktan çıkan kollar ve bacaklar eklenir. Zamanla ayrıntılar yapılır.
Ailesi dağılmak üzere olan bir çocuk, çizdiği aile resminde anne baba kardeşleri çizdikten sonra, onları daire içine alarak korumaya çalışır. Küçük yüreği ile anlatamadıklarını resimle anlatır. Kardeşinin doğumuyla kendisinin eskisi gibi sevilmediğini düşünür.
Kardeşini annesinin karnında gibi, ya da doğmuş ama arabaya bindirip uzaklara yollayan resimler çizer. Sosyal beceriler konusunda zorlananlar çok küçük çizimleri kağıdın en altına sıkıştırır. Ortak ilişkilerin çok az olduğu bir ailede yaşayan çocuk, çizimde herkesi ayrı odalara yerleştirir.
Hiperaktif çocuklar boyamada detaydan kaçar, karalayarak boyar. Hamurla oynama, makasla kesme çalışmaları, el kaslarını güçlendirir becerileri artar. (Psk. Büşra BÖREKÇİ)
Çocukların iç dünyasını anlayabilmek için, çizdiği resimler çok önemlidir. Bize ipuçları verir. RESİM Çocuğun kendini anlatma, sesini duyurma aracıdır.
RESİM Çocuğun yüreğine kapı aralamak gibidir. Resim çizince anlattırılmalı. Anne ve babayla birlikte çizme, boyama yapılabilir. Çocuğun çizdiği birçok resmî değerlendirirken, sık sık yaptığı benzer çizimler onu daha iyi anlamamızı sağlar.
RESİM Çocuğun istediği gibi çizdiği, boyadığı, kendi kararlarıyla hareket etme fırsatı bulduğu özgür alanlarıdır. Resimler, çocukların iç dünyasını anlatır. Çocukları daha iyi anlayabilmek için resim, iletişim yolunun kapılarını bir başka bakış açısından aralamayı amaçlar.
Anne çocuk, ya da anne baba arasına yerleştirilen bir ağaç ya da ev, aradaki iletişimsizliği, ilişki koğukluğunu anlatır. Çocuklar bu dengeleri tam olarak anlamasa bile, ailedeki bireylerin davranışlarını, tepkilerini hisleriyle ayırır, anlamlandırır, buna uygun tepkiler verir. Çocuk resimlerinden onun, duygusal dünyasını anladığımız gibi, motor kas gelişimi hakkında da bilgi sahibi olabiliriz.
Erkek çocuklarda kas gelişiminin tamamlanması, kızlara oranla zaman alır. Çocuklar, resimlerinde var olan durumu anlatır. Bazen de, herkesi mutlu birarada çizerek olmasını istediği durumu anlatmaya çalışır. Anne baba olarak, çocuğumuzun resimlerinden davranışlarımız konusunda ipuçları alabiliriz.
Dikkati dağılan çocuk 2-3 dakika sonra resim yapmaktan sıkılır işi aceleciliğe döker. Kalemi kâğıdı bırakır. Hiçbir çocuk, resminde bir figürü yarım ya da eksik çizmez. Kâğıda yerleştirilen figürler her zaman tamdır. (Prof. Dr. Sabiha Paktuna KESKİN)
Çocuklar, resimlerinde hayal güçlerini kullanırlar. Hikâyeler, fotoğraflar, çocukların uçsuz, bucaksız hayal gücü ile birleşince çizgiler resimle anlatılır. Gerçeklerin dışındaki çizimler de vardır. Apartman dairesinde yaşasa da bahçeli bir ev çizmek ister. Köyde yaşamasa bile tatilde gittiği köyüne olan özlemini resimle anlatır.
Çiçek çizmek, çocuk için mutluluk, neşe ve sevgi sembolüdür. Çocuklar yaşanmış olayları yeterince belleğine alınca, bunları çizerek anlatırlar. Çocukların çizgileri yaşa bağlı olarak, yeteneklerindeki gelişmelere paralel olarak değişir.
SAYGILARIMLA...