ÇOCUKLAR DEĞİŞİME DUYARLIDIR

Pandemi nedeniyle uzaktan eğitim veren okullar, 6 Eylül 2021 Pt. den itibaren yüzyüze Eğitim ve Öğretime geri döndü. 2021-2022 Eğitim ve Öğretim yılı hayırlı olsun.Okula yeni başlayan çocuklar için farklı bir ortama girmek,...

Pandemi nedeniyle uzaktan eğitim veren okullar, 6 Eylül 2021 Pt. den itibaren yüzyüze Eğitim ve Öğretime geri döndü. 2021-2022 Eğitim ve Öğretim yılı hayırlı olsun.

Okula yeni başlayan çocuklar için farklı bir ortama girmek, yeni arkadaş ve kişilerle tanışmak, okulla birlikte yeni sorumluluklar almak korku ve tedirginlik sebebi olabilir. Çocukların bu duyguları aşabilmeleri için, ebeveynlere büyük görev düşüyor. Ebeveynler kaygılarını çocuklara yansıtmamalı.

ÇOCUKLAR, anne ve babalarının duygusal tepkilerine karşı duyarlıdır. Okula ait heyecan ifade eden, özendiren paylaşımlar çocukları motive eder. Bu duyguların normal olduğunu, zamanla geçeceğini anlatmalı. Vedalaşma sevgi dolu ve kısa olmalı.

HER ÇOCUK FARKLIDIR. Farklı alanlarda ayrı hızlarda gelişir. Farklı öğrenme yöntemlerine cevap verir. Kendine güvenini pekiştirmeli. Keyifli bir çalışma hazırlamalı. Yüksek beklentiler, fazla ev ödevi okuldan ve öğrenmeden soğutur. Duygusal, sosyal, fiziksel açıdan hazır olmadan okula başlamak başarısızlık ve güvensizlik hissini tetikler. Yardım etmeli.

ÇOCUKLAR sorgulayan yetişkinlerin dünyasına sığmayan canlarımızdır. Çocuklar varsa umut hep var.

ÇOCUKLAR DEĞİŞİME DUYARLIDIR. Doğdukları andan itibaren dünyadan topladıkları bilgilerle büyürler. Çocukların beyin gelişimleri gereği, beden dilini takip etmeleri, değişimi yakalamaları kolaydır. Sesimiz, mimiğimiz, kol ve bacak hareketlerimizin ritmi onların takibindedir. Gerildiğimizde hemen farkederler, keyiflendiğimizde neşeleri yerine gelir.

Çocuklara arkadaşım verdiği sözü tutmadı, o yüzden biraz üzgün hissediyorum. Merak etme biraz sonra geçer diye açıklama yapmalı. Açıklama geldiği için, rahatlarlar. Çocuklar ebeveynlerinden öğrendikleri sakinleşme yöntemini öğrenirler. Günlük hayatta çocuklar birçok deneyim yaşarlar. Deneme cesaretlerine harcadıkları çabaya vurgu yapmalı.

İlgi duymadığı alanda başarısızlık yaşayan çocuk kolay pes eder. Çocukların hangi alana ilgi duyduğunu ve yeteneği olduğunu gözlemlemek gerekir. İstenilen sonuçlara tek seferde, ulaşılamayabilir. Sonuca ulaşmak için farklı yollar denemek gerekir. Çözüme ulaşıldığında sebat etmenin başarılarındaki önemini anlatmalı.

ÇOCUKLARA GÜVENMELİ. Yaş düzeylerine bağlı olarak, zorlanmalarına fırsat tanımalı. Onların yerine sorun çözmeye çalışmamalı. Deneyimler, beklendiği gibi ve planlandığı gibi gitmeyince pes etmek yerine tekrar tekrar denemek çok önemli. Motivasyonlarını sürdürmelerine yardımcı olmaya çalışmalı. Her çocuğun bir potansiyeli vardır.

Bunlar uygun koşullar sağlandığında ortaya çıkar. Aceleye gerek yok. (Öğrenmenin tohumu verimli topraklara ekilirse, zengin bir hasat dönemi sürpriz olmaz ... Rudolf Steiner Ünlü Felsefeci) ...

Günümüzde çocuklar akademik başarı hızıyla çocukluklarını yaşamaktan mahrum bırakılıyor.

Çocuklar ne kadar küçük olurlarsa olsunlar iletişime ihtiyaç duyar. İletişimi öğrenme şansını kaybetmesin. Erken dönem deneyimleri geleceği şekillendirecek güce sahiptir. Yetişkin olduklarında ve kişisel yaşamlarında mutlu bir hayat sürmelerinin kilit noktalarından biri olabilecek güce sahip olurlar.

ÇOCUK oyun içinde kişilik kazanır. Oyun oynayan çocuklar mutlu ve heyecanlıdır. Meraklı yüzlerle oyun oynarlar. Oyun oynarken hayata ve kendilerine dair, her şeyi öğrenirler.

Çocuklara oyun oynarken eşlik etmeli. Onlara bu yolculuklarında verebileceğimiz en büyük destek olur. Çocukların hayal güçleri çok geniş. Çocuk için oyun, öğrenmenin en kalıcı, en zevkli halinin yaşandığı bir yolculuk.

ÇOCUKLARIN hareket ihtiyacı yüksektir. Okul, bu enerjilerini atmalarına uygun yerdir. Okulların açılmasını büyük bir motivasyonla beklediler. Birbuçuk yıldır okullardan uzak kalan öğrenciler, okula dönüşle uyum sürecinin iyi yönetilmesinin önemi büyüktür.

Öğretmenler, öğrenciler için rol modeldir. Öğretmenlerin, ebeveynlerin her zamankinden daha fazla sabırlı, hoşgörülü, anlayışlı, iyimser, duyarlı, neşeli olmaları çocukları olumlu etkiler. Maske, mesafe ve temizlik, havalandırma çok önemli. Anne ve baba ortak ve tutarlı bir tutum sergilemeli.

Eğitime devam etmelisin. Bir arada olmasak ta, sen benim hep kalbimdesin eve geldiğinde seni dinlemek istiyorum...  demek çocuğu çok rahatlatır...

Başarılı bir Eğitim ve Öğretim yılı olması dileklerimle...

SAYGILARIMLA ...

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Köşe Yazıları Haberleri