Sarayönü Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Dilmaç, çocuklar arasında yayılan enfeksiyon nedenli hastalıklara karşı aileleri uyardı.
Kış aylarında hasta sayılarında ciddi bir artış meydana geldiğini kaydeden Dilmaç, yaptığı açıklamada, “Çocukluk çağında kış hastalıklarının çoğunluğunu enfeksiyon, yani mikrobik hastalıklar oluşturur. Kış aylarında havanın soğuması, hava kirliliğinin artması, toplu ve sıkışık ortamlarda yaşanılması, özellikle çocukların maruz kaldığı mikropların bulaşması, hastalıkların artmasına sebep olur.” dedi.
Kış mevsiminde üst solunum yolu ve alt solunum yolu enfeksiyonlarının çocukları daha çok tehdit ettiğini ifade eden Dilmaç, “Virüslerin havaların soğumasıyla birlikte hızlı yayılmasının sebebi virüslerin cansız yüzeylerde dahi 48-72 saate kadar canlılıklarını sürdürebilmesidir. Virüslerin bulaşması direkt temasla ya da damlacık yoluyla olur. Kişinin hapşırması, öksürmesi hatta sadece nefes alıp vermesiyle damlacık şeklinde viral partiküller havada asılı kalır. Her virüsün partikül boyutu farklı olur. Küçük partiküle sahip virüsler alt hava yollarına çok daha kolay ulaşabilir. Kış aylarında viral enfeksiyonları beş yaşındaki bir çocuk basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu gibi geçirebilirken, yeni doğmuş bir bebek hastalığı bronşit ya da zatüre tablosunda geçirebiliyor. Çünkü yeni doğanların bağışıklık sistemi henüz gelişmemiş olduğundan daha dikkatli korunması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Bağışıklığı zayıf ve alerjisi olan çocukların daha fazla risk altında olduğunu belirten Dilmaç şunları söyledi: “Alerjik astımı olan çocuklarda solunum yolları daralıp tıkanıp, üzerine bakteriyel ve viral kolonizasyonlar yerleşebilir. Hastalıkları iyi tanımak, antibiyotik kullanımı konusunda doğruları bilmek, gereksiz ilaç kullanımından kaçınmak, ateş ölçme ve düşürme tekniklerini öğrenmek bu dönemin hem çocuk hem de aile açısından daha rahat geçirilmesini sağlar. Mümkün oldukça bulunulan ortamın havalandırılması, uygun sıcaklıkta tutulması ve çocuğun yeterli kıyafet ile önlem alınarak açık havaya çıkartılması da iyileşme sürecini hızlandırır. Okul çağındaki hasta çocuklarımızın, hastalığı diğer çocuklara bulaştırmaması açısından okula gönderilmemesi daha uygundur. Bu konuda okul yönetimi ve aileler gerekli hassasiyeti göstermelidirler.”