Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, Türk çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 104. yıl dönümü Türkiye’nin dört bir köşesinde coşkuyla kutlanıyor.
Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) açılış yıldönümü olan 23 Nisan'da Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde her yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli etkinliklerle kutlanan ulusal ve resmî bir bayramdır.
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk ulusal bayramı olma özelliğini taşıyan bu bayram, Türkiye'de 1921'den itibaren "23 Nisan Millî Bayramı" adıyla kutlanmaya başlandı. 23 Nisan'ın Milli Bayram Addine Dair Kanun, Birinci Büyük Millet Meclisinin açılışından bir yıl sonra, 23 Nisan 1921'de kabul edildi ve 2 Mayıs 1921'de yürürlüğe girdi.
İki maddeden oluşan kanunun birinci maddesinde, "Türkiye Büyük Millet Meclisinin ilk yevmi küşadı olan 23 Nisan günü milli bayramdır"; ikinci maddesinde ise "Tarihi kabulünden muteber olan işbu kanunun icrasına Büyük Millet Meclisi memurdur" hükümleri yer alıyor.
1921'de milli bayram olarak kutlanmasına karar verilen 23 Nisan, 1927'de Atatürk'ün himayesinde ilk kez Çocuk Bayramı olarak kutlandı. Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan, 97 yıldır çocuk bayramı olarak kutlanıyor.
23 Nisan, 27 Mayıs 1935'te çıkarılan Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile "Ulusal Egemenlik Bayramı" olarak kutlanmaya devam edildi.
1981 tarihli Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun'da 20 Nisan 1983'te yapılan değişiklikle 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı'nın adı, "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" olarak değiştirildi.
1979'da ilk olarak 6 ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşınan bu milli bayramda, dünyanın birçok ülkesinden çocuklar Türkiye'ye gelmeye başladı. Türkiye, dünyada çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke olmayı sürdürüyor.
Türk milletinin gönlünde, bağımsızlığının sarsılmaz ifadesi olarak en önemli yeri alan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl yurt içinde ve yurt dışındaki temsilciliklerde, bütün kurumlarda ve okullarda çeşitli etkinliklerle kutlanarak milli birliğin kenetlenen ruhunu temsil ediyor.
Yasal adı ilk başta "Çocuk Bayramı" olmasa da, daha sonra çocuklara neşeli bir gün geçirtme ve Himaye-i Etfal Cemiyeti'ne gelir yaratma amacıyla 1927'den itibaren çocuk bayramı olarak kutlandı.
İLK 23 NİSAN TÖRENLERİ ARŞİVDE ÖZENLE SAKLANIYOR
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın yurt genelindeki ilk kutlamalarına ilişkin belgeler, TBMM arşivinde özenle muhafaza ediliyor.
Belgeler arasında ilk kez kutlanan "Çocuk Bayramı" hakkında Hakimiyet-i Milliye gazetesinde yayımlanan 24 Nisan 1927 tarihli habere ait gazete kupürü de yer alıyor.
"Çocuk Bayramı Sevinçle Kutlandı" manşetiyle basılan gazetede, ilk kez kutlanan Çocuk Bayramı'nın heyecan ve ilgi uyandırdığı belirtiliyor.
Meclis arşivindeki 23 Nisan kutlamalarına ait çok sayıda fotoğrafta, ilk kez Çocuk Bayramı'na katılmanın heyecanını yaşayan miniklerin kıyafetleri ve bayram sevinci dikkati çekiyor.
ATATÜRK 23 NİSAN’I NEDEN ÇOCUKLARA ARMAĞAN ETTİ
Dünya genelinde çocuklara bayram hediye eden ve bunu tüm dünya ile paylaşan ilk ülke Türkiye’dir. Atatürk’ün düşünce yapısına göre çocuklar milletin geleceğini ifade eder. Bu nedenle 1929 yılında bu bayramı çocuklara hediye etmiştir. Bu armağan Atatürk’ün çocuklara duyduğu sonsuz güveni ve sevgiyi ifade eder.
Ayrıca bayram kutlamalarına Türk çocuklarının misafiri olarak yabancı ülke çocukları da katılır. Bu sayede bayram tüm dünya çocukları ile paylaşılır. Türk halkının milli birliğinin kenetlenmiş ifadesini gösteren bu bayram evlerde, okullarda ve bütün ülke temsilciliklerinde kutlanır. Bu kutlama sayesinde yeni Cumhuriyet bekçileri olan çocukların milli bir bilinçle yetişmesi desteklenir.
23 Nisan 1970’li yıllarda çok sayıda ulusun katıldığı bir bayram haline dönüşmüştür. 1975 yılından itibaren TRT’de kutlamalara destek vermiş, 1979 yılında ise bayram törenlerine çocukların da katılmasına karar verilmiştir. 1980 yılında ise bayram ve törenler kapsamında Çocuk Parlamentosu oluşturulmuştur. 1981 yılına gelindiğinde ise Çocuk Bayramı ile Milli Hakimiyet Bayramı birleştirilmiştir.
1979 yılında TRT Çocuk Şenliği tüm dünya çocuklarının katıldığı bir tören haline gelmiştir. Özellikle şenlikte Bulgaristan, Romanya, İtalya, Irak ve SSCB katılmış, katılımcı ülke sayısı zaman geçtikçe daha da artmıştır. 2000 yılına kadar bu şenlikler Ankara’da düzenlenmiş ve sonraki yıllarda diğer şehirlerde de kutlanmaya başlanmıştır.