Covid kabusu geri mi döndü? Yeni varyant yayılıyor

Covid-19’un yeni varyantı Eris, dünyada yayılmaya devam ederken, tehlike Türkiye’nin kapısına da dayandı. Uzmanlar, “Türkiye’ye sıçraması kaçınılmaz” diyorSağlık Bakanı Fahrettin Koca, dünyada yayılmaya devam eden...

Covid-19’un yeni varyantı Eris, dünyada yayılmaya devam ederken, tehlike Türkiye’nin kapısına da dayandı. Uzmanlar, “Türkiye’ye sıçraması kaçınılmaz” diyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dünyada yayılmaya devam eden Covid-19’un Omicron varyantının bir alt türü olan Eris (EG.5) varyantının Türkiye’de tespit edilmediğini açıklamış, “Görülen varyantlar sakın ha bizi asla endişelendirmesin ve asla eski kapandığımız dönemlere geçme gibi bir durum söz konusu değil” demişti.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise Eris varyantının turizm sezonundan sonra Türkiye’ye sıçrayabileceğini söyledi. Türkiye’de henüz Eris varyantına ilişkin analiz yapılmadığını ifade eden Ceyhan, “Türkiye’de de muhtemelen var. Türkiye’ye gelen turistleri düşünürsek, Türkiye’ye girmemesi mümkün değil” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) ve öneri veren diğer kurumların aşıları tam olanlar için yeni bir aşı önerisinde bulunmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, mevcut aşıların koruyuculuğuna ilişkin şunları söyledi:

“Batı’da bilim insanları yavaş yavaş son aşı dozunun üzerinden 6 ay geçmişse yeniden aşı öneriyor. Üç firma yeni varyant aşısı üretmeye başladı. İki ay içerisinde hazır hale geleceğini söylüyorlar. Temin ederseniz onun yapılması daha uygun. Kovid ortadan kalkıncaya kadar her yıl bir kez aşının tekrarlanması lazım. Risk grubundakilere son aşılarının üzerinden 6 ay geçmişse yeniden aşılanmasını öneriyoruz.”

Eris varyantının belirtilerini de anlatan Prof. Dr. Ceyhan, “Eris genellikle baş ağrısı, boğaz ağrısı, halsizlik burun akıntısı gibi belirtiler gösteriyor. En belirgin özelliği ise koku alma kontrolünün bozulması. Eris sağlıklı insanlarda hafif seyrettiği için pandeminin başındaki ağır önlemlere gerek yok. Artık hastalık geçirerek veya aşıyla toplumda kısmi bir bağışıklık oluştu. Varyantın, eski hızla yayılmasını bekleyemeyiz. Ancak sağlıklı insanlar da böyle hafif bir tablo ile seyrederken risk gruplarında yaşlılar da ve kronik rahatsızlığı olanlar da daha ağır seyrediyor. Ve hastaneye yatışlara neden oluyor” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri