Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, tarımsal üretimde kullanılan kimyasalların insan ve toplum sağlığı üzerindeki zararlarının artarak kendini hissettirmeye başladığını söyledi.
Tüm bu olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması amacıyla kimyasal gübre ve tarımsal ilaçların hiç ya da mümkün olduğu kadar az ve kontrollü kullanılmasını sağlayan bir üretim sistemlerine geçilmesi gerektiğin anlatan Çelik, “Bu üretim modellerinden biri de İyi Tarım Uygulamalarıdır. İyi Tarım Uygulamaları; çevreye duyarlı, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen, doğal kaynakları korumayı hedefleyen, kayıt sistemi ile tarımda izlenebilirlik ve gıda güvenliğini sağlayan oldukça yaygın ve kabul gören tarım biçimidir.” dedi.
Tarımsal üretimde kullanılan kimyasalların olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak ve toplum sağlığını korumak amacıyla gerçekleştirilen “İyi Tarım Uygulamaları” kapsamında destekleme müracaatları 29 Mart 2019 tarihinde sona erecek.
Üretici kar eder, tüketici korunur
Çelik, İyi Tarım Uygulamaları’nın üreticinin kazancını, tüketicinin ise sağlığını koruduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “İyi Tarım Uygulamaları gerek kaliteli ve verimli bir tarımsal üretim gerekse güvenli gıda tüketimi açısından oldukça önemlidir. İyi Tarım Uygulamaları ile üreticilerimizin kazancı ve rekabet gücü artacağı gibi tüketicilerin sağlığı da korunmuş olacaktır. İyi Tarım Uygulamaları Yönetmeliği gereğince üretim yapan çiftçilere, meyve ve sebze üretim alanları için dekar başına destekleme ödemesi yapılacak. İyi Tarım Uygulamaları tıbbi ve aromatik bitkiler ve süs bitkileri üretimi yapan üreticilere dekar başına yapılacak destekleme ödemeleri de son derece yüksektir."