Konya'da, Beyşehir Gölünü beslemek ve güzergahındaki ekili alanların istifade edebilmesi için uzun yıllar önce inşa edilen Derebucak Prof. Dr. Yılmaz Muslu Barajı kurudu. Yetkililer barajda ve su kaynaklarında incelemelerde bulundu.
Konya'nın Derebucak ilçesinde bulunan Prof. Dr. Yılmaz Muslu Barajı, bu yıl yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle görülen kuraklıktan etkilenen bölgeler arasında yer aldı. Beyşehir Gölü'nü beslemek ve çevresindeki tarım arazilerine su sağlamak amacıyla inşa edilen barajda, yaz dönemi boyunca su seviyesi dip seviyelere indi.
Sosyal medyada paylaşılan ve objektiflere yansıyan son görüntülerde neredeyse su kalmadığı dikkat çekerken barajdaki dramatik su kaybı gözler önüne serildi.
Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileri, bölgeye giderek azalan su seviyesini ve kuraklık etkilerini yerinde inceledi. DSİ 4. Bölge Müdürü Mehmet Alp ve beraberindeki ekip, barajda yaşanan kuraklık durumunu yerinde tespit etti. Özellikle barajda çoğalması için salınan balıkların, dip sularında sıkışıp kaldığı görüldü.
BEYŞEHİR GÖLÜ’NÜN CAN DAMARI
Prof. Dr. Yılmaz Muslu Barajı, Beyşehir Gölü'nü besleyen en önemli su kaynaklarından biri olarak kabul ediliyor. Ancak, bu yıl kış mevsimindeki yetersiz yağışlar nedeniyle Gembos Derivasyonu aracılığıyla barajdan Beyşehir Gölü’ne su takviyesi yapılamadı.
Bunun sonucunda, Gembos Ovası ve çevresindeki ekili alanlar da susuz kaldı. Kuraklık yüzünden zor durumda kalan çiftçiler, sulama yapamayıp bazı ürünlerini kaybetti, hatta bazıları ekim yapmaktan vazgeçmek zorunda kaldı.
Derebucak ilçesinde yaşanan kuraklık nedeniyle ilçe halkı, Temmuz ve Ağustos aylarında iki kez yağmur duasına çıktı. Çamlık Mahallesi ve ilçe merkezinde düzenlenen yağmur duası programları sonrasında yaz döneminin son günlerinde bir miktar yağış kaydedildi.
Özellikle son bir haftadır aralıklarla etkili olan yağışlar, Derebucak ilçesinde yüzleri bir nebze de olsa güldürdü. Meteoroloji verilerine göre, son 5 gün içinde ilçede metrekareye toplam 10,4 kilogram yağış düştü.
Prof. Dr. Yılmaz Muslu Barajı, her yıl 130 milyon metreküp suyun Beyşehir Gölü’ne takviye edilmesini hedefleyen bir yapı. Bu su, Gembos Derivasyon Kanalı vasıtasıyla Beyşehir Gölü’ne ulaştırılıyor. Barajdan aktarılan su, ilkbahar ve yaz aylarında Gembos Ovası ve güzergahındaki ekili alanların sulanmasında kritik bir rol oynuyor.