Ders Çıkarmak

Günlerden bir gün altında atı ile yol alan bir avcı, avlanmak için bir ormana gitmiş. Ormanda ilerlerken, ağacın altında uyuyan bir köylünün olduğunu fark etmiş. Onu bir süre seyrettikten sonra uyuyan köylünün yanına gelmiş...

Günlerden bir gün altında atı ile yol alan bir avcı, avlanmak için bir ormana gitmiş. Ormanda ilerlerken, ağacın altında uyuyan bir köylünün olduğunu fark etmiş. Onu bir süre seyrettikten sonra uyuyan köylünün yanına gelmiş ve kırbacını köylüye yapıştırmış. Köylü nereden geldiğini şaşırarak uyanmış. Ne olduğunu anlamadan bir kırbaç daha yemiş kafasına. Sonra avcıdan kaçmaya başlamış.

Kaçmış kaçmasına ama avcı köylüyü tekrar yakalamış. Kırbacını yeniden indirmiş köylüye. Köylü avcıya kendisini bırakması için yalvarmış yakarmış. Ancak avcı vazgeçmiyormuş. Hem köylüyü kırbaçlıyor hem de yerdeki çürük elmaları köylüye yediriyormuş. Sonra avcı bir süre sakince beklemiş. Ancak bu bekleyiş çok sürmemiş. Kırbacını tekrar kullanmış ve çürük elmaları köylüye yedirmeye devam etmiş. Köylünün takati hiç kalmamış. Bir an için kaçmaya yeltense de başaramamış. En son midesi çürük elmayla dolan köylü kusmaya başlamış. Yediklerini çıkarırken ağzından bir de yılan çıkmış. Sonra avcı konuşmaya başlamış:

- Kusura bakma, uzaktan seni seyrediyordum. Ağzından bir yılanın girdiğini fark ettim. Sonra koşarak yanına geldim. Panik yapmaman için mevzuyu sana söylemedim. Kusman gerekiyordu. Bu yüzden sana yerdeki çürük elmaları yedirdim. Senin için biraz zahmetli oldu, hakkını helal et.

Çektiğimiz sıkıntılardan yakınırız ancak, her birinin bizim iyiliğimiz için olduğunu pek düşünmeyiz. İnsanlar yaşadıkça ve okudukça tecrübe kazanırlar. Ders çıkarırlar.

Belli bir noktaya gelmek için belli aşamaları geçmek gerekir. İlim, bilim öğrenmek gerekir. Öğrenmenin de altın kuralı okumaktır. Kitaplar, tarih boyunca insana bilgiyi öğretme hususunda birinci derecede önemlidir.

Toplulukları ileriye taşıyan, onların geçmişten ders çıkarmasını temin eden ilim dalı da tarihtir. Geleceğe sağlam adımlarla basmak isteyen medeniyetler, geçmişini nesillere öğretmelidir.

Ülkemizde de son günlerde tarihe olan ilgi artmıştır. Televizyondaki diziler de tarihi konu edinmeye başladılar. Tarihin bu derece gündemde olması sevindiricidir. Ancak tarihi dizilerden daha çok sağlam kaynaklardan öğrenmek sıhhatli olacaktır.

Milletimiz izlemeyi sever. İzlenilen şeyin konusu da şanlı şerefli tarihimiz olunca herkes ekran başına kitlenir. Ancak şu da unutulmamalıdır ki, dizilerin amacı reyting( izleyici) toplamaktır. O yüzden tarihi konu edinirken senaryo bazı gerçekleri değiştirerek yansıtabilir. Çünkü tarih, kaynaklarda ana hatlarıyla bilinir. Oysa diziler tüm ayrıntıları işlemek durumundadır.

Tarihten ders çıkarmak, insanın ceddiyle övünüp durması anlamına gelmez. Sıkıntılı günlerde başarıların nasıl yakalandığı idrak edilerek eldeki imkânları en iyi şekilde değerlendirmektir. Her toplum kendi varlığını tarihindeki kahramanlıklarla güçlendirir. Tarihinde kahramanları bulunmayan toplumlar kendilerine kahraman icat ederler. Yabancı filmlerde seyircilere sunulan kahramanlar da bunun gibidir.

Film, roman gibi alanlarda kahramanların çoğalması toplumu yönlendirme çalışmalarının bir parçasıdır. Kahramanlara istenilen özellikler yüklenerek yeni nesil yönlendirilmiş olur. Çocuklar, her gördüklerini taklit ettiklerinden dolayı, izledikleri yabancı menşeli çizgi filmler büyük tehlike arz etmektedir.

Sağlam adımlar atabilmek için bilinçli hareket etmelidir. Bilinçli olmak için de tarihten ve tecrübelerden ders çıkarmalıdır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Köşe Yazıları Haberleri