Hala eski tip ehliyet kullananlar için ehliyet yenileme süresi 31 Aralık'ta sona eriyor. Bu tarihe kadar 15 lira karşılığında ehliyetini yenilemeyen sürücülere yüksek cezalar geliyor.
2016 yılından önce ehliyet alan sürücüler için yenileme zorunluluğu devam ediyor. Nüfus müdürlüklerinden randevu alınarak yapılacak yenileme işlemleri için son güne 1 aydan fazla bir zamana kala şimdiden yoğunluk yaşanıyor.
Yılbaşında sona erecek olan yenileme süresi nedeniyle randevular dolmuş durumda. Bu nedenle ehliyetini değiştirmek için randevu bulmada sorun yaşayan birçok kişi, yenileme sürecini kaçırma korkusu yaşıyor.
EHLİYET YENİLEMEK İÇİN NELER GEREKİYOR?
Eski ehliyetini yenilemek isteyenler için öncelikle sağlık raporu, 1 adet biyometrik fotoğraf ve gerekli harçların yatırılması gerekiyor. Bu belgeler tamamlandıktan sonra, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü'nden internet üzerinden veya ALO 199 destek hattı üzerinden randevu alınarak başvuru yapılabiliyor.
Yenilenen ehliyetler ise kargo ile adrese teslim ediliyor. Geçici Sürücü Belgesi Alınabiliyor Ehliyet yenileme başvurusu sonrası, nüfus müdürlüklerinden veya e-Devlet üzerinden geçici sürücü belgesi alınarak, bu belgeyle araç kullanmak mümkün. Böylece yenilenmiş ehliyet gelene kadar sürücüler mağdur olmuyor.
YENİLEMEK İÇİN SON TARİH
Kimlikler için herhangi bir değiştirme tarihi bulunmazken ehliyetlerin yenilenmesi için son tarih 31 Aralık 2024 olarak açıklanmıştı. Eski ehliyetlerin yenisiyle değiştirilmesi için sadece 1,5 ay kaldı. Bu süre içinde sağlık raporu alınarak gerekli harçlar yatırıldıktan sonra, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri'nden randevu alınıp, yeni ehliyet kısa süre içinde teslim edilecek.
Yenileme işlemi sırasında geçici bir evrak verilecek ve bu evrak 1 ay boyunca geçerli olacak. Yeni ehliyet teslim edildikten sonra, geçici evrak imha edilecek.
YENİ EHLİYETLER NE KADAR GEÇERLİ?
Yenilenen ehliyetlerin geçerlilik süresi genellikle 10 yıl olarak belirleniyor, ancak bu süre bazı ehliyet sınıfları için 5 yıl geçerli.
Ehliyet sınıflarına göre süresel dağılım şu şekilde:
C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfları için 5 yıl.
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F, G sınıfları için 10 yıl geçerli olacak.
CEZASI BÜYÜK
Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası 12 bin 978 TL, geçerlilik süresi dolmuş ehliyetle araç kullanmak ise 2 bin 610 TL olarak belirlendi.
Yenilemeyen ehliyetlere 13 Bin TL Ceza Yenileme süresi 31 Aralık 2024'te sona eriyor. Bu tarihe kadar ehliyetini yenilemeyenler, eski ehliyetleriyle araç kullanmaları durumunda 13 bin TL ceza ödemek zorunda kalacaklar. Ayrıca, ehliyetlerini bu tarihten sonra yenilemek isteyenler, normal harç bedeli üzerinden işlem yapacak.