DİŞ ÇIKARMA

Çocuklarda süt dişlerinin çıkması 6. ayda başlar, 24-30 ayda tamamlanır. Dişlerin çıkması bir hastalık değil, fizyolojik doğal bir süreçtir.Her ay bir diş çıkar. Tam boyuna ulaşması birkaç hafta sürer. Ailede heyecan,...

Çocuklarda süt dişlerinin çıkması 6. ayda başlar, 24-30 ayda tamamlanır. Dişlerin çıkması bir hastalık değil, fizyolojik doğal bir süreçtir.

Her ay bir diş çıkar. Tam boyuna ulaşması birkaç hafta sürer. Ailede heyecan, sevinç yaratan ilk dişlerin çıkması bebek için güç ve rahatsız edicidir. Kesici dişlerin çıkması çok sorun yaratmaz.

Köpek dişlerinin ve azı dişlerinin çıktığı dönemlerde rahatsızlık olur. Süt dişlerinin çıkması sırasında genelde salya akıntısı, iştahsızlık, huzursuzluk, uykusuzluk, ishal, ateş, dişeti kaçınmaları, kulak ağrısı, kusma kilo kaybı olabilir.

Bu sıkıntılar dişler çıkmaya başlamadan 2-3 ay önce başlar. Bebek duyarlı ve huysuzdur. Dışkılaması artar ve yumuşaktır. Vücudun enfeksiyonlara karşı direnci azalır. Eline aldığını ağzına götürür.

Isırma isteğini karşılamak için, lastikten yapılmış temizliği kolay dişlik verilir. İçinde damıtılmış su bulunan su dolu halkalar bir süre buzdolabında tutulduktan sonra verilirse, serinlik duyarlılığı artmış dişetlerindeki sızıyı alır.

Ekmek parçası verilirse dişlemeye çalışır. Isırma ihtiyacını karşılar. Çiğneme kasları da çalışır. Tükürükle ıslanıp yumuşayan ekmek parçası dişetlerine örselemeden masaj yapar. Böylece sıvı gıdadan katı gıdaya oyunla geçilir.

Diş çıkarma döneminde özel bir tedaviye gerek yok. Ateş, diş çıkarmanın sonucu değildir. Enfeksiyona bağlıdır. Doktora götürülür. Kulak muayenesi, idrar tahlili yapılır. Çocuğun duyarlılığını gidermek için yaklaşım çok önemli. Anne ve baba daha titiz ve hassas davranmalı. Temizliğe çok dikkat edilmeli. (Diş Hekimi Cansu KAYA)...

Süt dişlerinin görevi, çocuğun beslenmesinin, konuşmasının, görüntüsünün, düzgün olmasını sağlar. Kalıcı dişlere yer tutarak rehberlik eder. Süt dişlerini korumak çok önemli.

Dişler, yenilen gıdaların çiğnenip öğütülmesini sağlarlar. Dişetleri, dişleri saran ve koruyan yumuşak dokulardır. Yeterince bakılmazsa dişetlerinin hastalanmasına ve diş kayıplarına yol açmaktadır.

Pediatrik Diş Hekimleri çocukların dişlerini ve dişetlerini uygun bir şekilde korumaları için, diş fırçalama, diş ipi kullanma, uygun diş macunu kullanma, şekerli gıdalardan kaçınma, sağlıklı besinler tüketme, düzenli kontrolleri öneriyorlar.

İYİ BESLENENİN DİŞLERİ SAĞLAM OLUYOR.

Diş bakımı sadece dişleri fırçalamak değildir. Uzun ömürlü ve sağlıklı dişlere sahip olmak istiyorsak, beslenmemize dikkat etmeli.

D VİTAMİNİ dişlerin dostudur. Bu vitamin en çok, zeytinyağı, taze sebzeler, karaciğer ve balda bulunur. Dişlerimizin ikinci dostu

KALSİYUMDUR. Süt, peynir, tereyağı, havuç, yumurta, lahana buğdaygiller, pırasa, soğan kalsiyum yönünden zengindir. Dişe çok yararlı olan diğer besinler ise, pirinç, patates, kayısı ve domatestir. Bu besinleri soframızda bulundurur ve beslenirsek hem kendimizi hem de dişlerimizi beslemiş oluruz. (Fransız Profesör Pierre Moulin)...

Çocuğumuzu düzenli olarak Pediatrik Diş Hekimine götürmeliyiz. (Biz biz idik, biz idik. Otuziki kız idik, Ezildik, büzüldük. İki duvara dizildik. DİŞLER)...

Çocukların bebek dişlerine uygun şekilde bakıldığında, daimi dişlerinin büyüdüğü zamanlarda herhangi bir sorun yaşama olasılığı daha düşük oluyor. Bu nedenle ağız ve diş sağlığı bakımının düzgün yapılması gerekiyor.

Sağlıklı dişler ve sağlıklı gülüşler.

SAYGILARIMLA...

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Köşe Yazıları Haberleri