Diş kayıplarının en önemli nedeni diş eti hastalıkları

Diş etlerinde meydana gelebilecek herhangi bir hastalık ağız ve diş sağlığının yanı sıra genel sağlığı da riske atabiliyor.Periodontoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Cansu Başeğmez, diş eti hastalıklarının, diş ve kök yüzeylerinde...

Diş etlerinde meydana gelebilecek herhangi bir hastalık ağız ve diş sağlığının yanı sıra genel sağlığı da riske atabiliyor.

Periodontoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Cansu Başeğmez, diş eti hastalıklarının, diş ve kök yüzeylerinde biriken bakteri plağı nedeniyle ortaya çıktığını söyledi. Başeğmez, doğru bir ağız bakım rutininin önemini vurgulayarak diş eti hastalıkları hakkında bilgiler aktardı.

Her yaşta görülebilen diş eti hastalıklarının başında diş eti iltihabı geliyor. Diş eti iltihabı şişmiş, kızarık görünen ve fırçalama sırasında, besinleri ısırırken ya da kendiliğinden kolayca kanayabilen diş etlerine yol açıyor. Bu duruma genellikle ağız kokusu ve kötü bir tadın da eşlik ettiğini belirten Başeğmez, şöyle konuştu:

“Diş eti hastalıkları, bireyin diş ve kök yüzeylerinde biriken bakteri plağına verdiği yanıt olarak başlayan iltihapsal hastalıklar olarak ortaya çıkıyor. Dişler yeterince iyi temizlenmediğinde diş etlerine komşu alanda bakteri plağı birikimi gerçekleşiyor ve yumuşak olan bu plak fırçalamayla uzaklaştırılmazsa, dişler üzerinde diş taşı adı verilen sert bir yapı oluşuyor. Diş eti iltihabı tedavi edilmediğinde, daha derindeki dokulara diş kökleri boyunca ilerleyebiliyor ve dişin destek kemiğinde kayıplara neden olabiliyor. Bu durumu dişlerde sallanma, yer değiştirmeler ve son noktada da diş kayıpları izleyebiliyor. Yetişkinler arasında diş kayıplarının büyük bir oranda diş eti hastalıklarından kaynaklandığı biliniyor.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri