Sert diş fırçası daha iyi temizler. (YANLIŞ)
Dişleri etkin bir şekilde fırçalamak; fırçanın sertliğiyle alakalı değildir, fırçalama yöntemi ile ilgilidir. Genellikle orta sertlikte diş fırçaların kullanılması idealdir. Çok sert fırçalar, dişleri aşındırarak, zarar verebilir.
Bastırarak fırçalamak daha iyi temizler. (YANLIŞ)
Bastırarak dişleri fırçalamak; dişleri temizlemez bunun yerine, fırça çürüğü ismi verilen aşınmalara yol açar. Dişlerin mine tabakası aşınır, bu yüzden de, alttaki sarı tabaka meydana çıkar ve dişlerin daha sarı gözükmesine yol açar. Bunun dışında sert fırçalamak, dişlerde hassasiyete ve diş eti çekilmesine yol açar.
Beyazlatıcılı diş macunları dişlere zarar verir, zamanla aşındırmalara yol açar. (DOĞRU)
Diş beyazlaştırıcı olarak piyasada bulunan macunlar esasında dişleri beyazlatmaz. Bunun dışında antitartar ya da sigara içenlere yönelik üretilen diş macunlarında da yoğun miktarda aşındırıcı maddeler vardır, bu sebeple uzun süreli kullanımda diş minesinde kalıcı zararlar bırakabilir.
Karbonat ve tuzla fırçalamak dişleri beyazlatmaz. (DOĞRU)
Karbonat ve tuz, iri granüllü maddelerdir. Bu sebeple de dişin mine tabakalarını çizer ve aşındırır. Bunun neticesinde dişler parlaklığını yitirir ve tüketilen besinlerle, dişler daha kısa zamanda doğal rengini yitirir.
Diş macununu fazla kullanmak dişleri çizer. (YANLIŞ)
Dişlerin mine tabakasının çizilmesi; macunun fazla kullanılmasıyla ilgili bir durum değildir. Kullanılan macunun granüllerinin büyük olması ile alakalıdır. Bu sebeple granülleri büyük olan macunların uzun süreli kullanımından uzak durmak gerekir. Fırçanın üzerine konulan macunun miktarı ise mercimek tanesi kadar olmalıdır.
Dişler, macun ve fırça ıslatılarak fırçalanmalı. (YANLIŞ)
Diş fırçasının fırçalamadan önce ıslatılması yanlıştır. Çünkü fırça kılları ıslatılınca, sertliğini yitirir. Macunun köpürmesi için de tükürük yeterli olacaktır.
Dişler kahvaltıdan önce fırçalanır. (YANLIŞ)
Dişler günde en az iki defa olmak üzere, kahvaltı ettikten sonra ve yatmadan önce fırçalanmalıdır. Dişler fırçalandıktan sonra, dilin üst yüzeyi de yumuşakça dili tahriş etmeden fırçalanmalıdır.
Estetik diş doğuştan olur, çarpık dişten kurtuluş olmaz (YANLIŞ)
Dişte şekil bozukluğunu düzeltme, dişler ağızda var olduğu koşullarda her yaşta uygulanabilir. Ortodontik tedavi ya da porselen kaplama (lamina) ile; dişler var ise, her yaşta düzeltme yapılabilir ve estetik görünen dişlere sahip olunabilir.
Beyazlatma (bleaching) dişleri daha da sarartır. (YANLIŞ)
Beyazlatma uygulaması, normal diş rengini daha da açmak için uygulanır. Beyazlatmanın ilk yapıldığı dönemlerde kahve, çay ve sigara gibi dişleri renklendirecek etkenlerden kaçınmak gerekir. Beyazlatmayı uygulayacak hekimin tavsiyelerine uyulursa, beyazlatmanın hiçbir yan etkisi ile karşılaşılmaz.
Ağız kokusu herkeste olur ve geçmez. (YANLIŞ)
Ağız kokusu; çürük diş, dişeti hastalığı, sindirim sistemi ile ilgili sorunlar, sinüzit ya da üst solunum yolu enfeksiyonlarından dolayı olabilir. Bu hastalıkların tedavisi neticesinde ağız kokusunu engellemek mümkündür.
Diş fırçalarken diş etlerinin kanaması iyidir. (YANLIŞ)
Diş fırçalarken meydana gelen kanamalar, diş eti iltihabının belirtilerinden biridir. Vakit geçirmeden bir diş hekimine başvurmak gerekir. Diş etlerinin, kanama sebebiyle fırçalanmaması neticesi, mevcut iltihabi durum şiddetlenecektir. Hastalar kanama olan bölgeyi daha iyi fırçalamalı ve diş hekimine tedavi için vakit kaybetmeden başvurmalı.
Her hamilelik bir diş götürür. (YANLIŞ)
Her gebelikte diş kaybının gerçekleşmesi söz konusu olamaz. Ağız bakımının düzgün olarak sağlanamaması, tedavi edilemeyen çürüklerin mevcudiyeti ve diş eti hastalıklarının ilerlemesi durumunda diş kayıpları ortaya çıkar.
Gebelikte diş tedavisi bebeğe zarar verir. (YANLIŞ)
Aciliyet gerektiren diş tedavileri, gebeliğin her döneminde uygulanabilir.
Çürük diş çekildikten sonra pis kan akıtılmalıdır, çekilen dişin yerini kanatmak iyidir. (YANLIŞ)
Diş çekimi ardından, çekim boşluğuna hastanın yaptığı müdahaleler neticesi bölgenin devamlı kanatılması ya da pıhtının uzaklaştırılması, diş çekimi yapılan yerin iltihaplanmasına yol açar. Meydana gelen pıhtı korunmalıdır.