Doğal Gaz Menfezine Dikkat! Patlama Riski Uyarısı

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Kayseri Şube Başkanı Süleyman Tolga Varol, doğal gazın kullanıldığı alanlarda havalandırma menfezlerinin kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Varol, bu menfezlerin eksik olmasının gazın oksijenle birleşerek sıkışmasına yol açabileceğini belirterek, "Sıkışan gaz, basit bir cep telefonunun kullanımıyla bile patlamaya neden olabilir" uyarısında bulundu.

Makine Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Süleyman Tolga Varol, kaçak gazın havaya çıkacağını ve havalandırma menfezlerinin eksikliği nedeniyle bulunduğu ortamda sıkışabileceğini belirtti. Varol, “Öncelikle vefat eden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.

Her kış, ülkemizde karbonmonoksit zehirlenmeleri ve gaz kaçaklarından kaynaklanan patlamalar meydana geliyor. Bu durumu her yıl yaşıyoruz ve önlemlerimizi bir an önce almalıyız.

Bugün Çorum'da yaşanan olay, yarın Kayseri'de ya da başka bir şehirde yaşanmayacak anlamına gelmiyor. Doğal gaz kaçağı, genellikle yetkili kişilerin bakım yapmaması veya gaz kaçaklarını tespit eden sensörlerin eksikliği nedeniyle ortaya çıkıyor.

Vatandaşlarımız, tüp gaz kullanımına alışkınlar. Ancak doğal gaz havadan hafif olduğu için yukarı doğru hareket eder ve üstte birikme eğilimindedir. Bu nedenle, doğal gaz cihazlarının bulunduğu yerlerin üzerinde mutlaka havalandırma menfezleri olmalı ve bu menfezlerin açık tutulması gerekiyor.

Gaz kaçaklarında, doğal gaz yukarı doğru yükseldiği için bu menfezler aracılığıyla dışarı atılacak ve sıkışma olmayacaktır. Ayrıca, gazlı cihazların periyodik bakımlarını yetkili firmalara yaptırmak ve merdiven altı firmalardan kaçınmak büyük önem taşıyor.

Varol, “Doğal gaz kurulumundan sonra tadilat yapıldığında, kombi veya ocak yerinin değiştirilmesi durumunda mutlaka bir tadilat projesi hazırlanmalı ve bu projenin ardından gaz kaçağı denetimi gerçekleştirilmelidir,” diye ekledi.

Sıkışan gazın oksijenle karıştığını ve en basit bir telefon kullanımının bile kıvılcım yaratabileceğini vurgulayan Varol, “Doğal gaz, açık bir alan bulamadığında sıkışır. Bu durumda, elektrikli cihazların kullanımı tehlikeli hale gelir; çünkü en ufak bir kıvılcım, büyük bir patlamaya yol açabilir.

Gaz kaçağı durumunda, ana vanayı kapatmak ve elektrik aksamıyla kesinlikle oynamamak gerekiyor. Kapalıysa açılmamalı, açıksa kapatılmamalıdır. Dolayısıyla, elektrikli cihazların, telefon dahil, kullanılmaması şarttır; çünkü sıkışan gaz, oksijenle birleştiğinde, en küçük bir kıvılcımda patlayabilir,” uyarısında bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Hayatın İçinden Haberleri