Doğal ve Organik Gübre; Mısır kalıntısı

Çiftçiler mısır kalıntısını sorun olarak görüp, ya yakmayı tercih ediyor yada balya yaparak tarladan uzaklaştırmak istiyor. Ancak beraberinde bu kadar önemli besin içeriğindeki gübre de heba olup gidiyor.

Mısır koçanı kalıntıları toprakta bırakıldığında toprak mikroorganizmaları ve solucanlar tarafından ayrıştırılarak bir sonraki yıl için ekilecek bitkiye gübre olarak toprakta kalır.

Hasat sonrası tarlada kalan mısır kalıntısının değeri ve çözümü nedir?

Kalıntının yaklaşık; %47 sini mısır sapı, %23 ünü yaprak, %16 sını koçan sapı, %14 ünü koçan kabuğu oluşturur.

Her 1 ton danelik mısır için yaklaşık 1 ton kalıntı düşer. Kalıntı lignin, selüloz, hemiselüloz ve besinler içerir.

1 ton kalıntının besin içeriği; 8 kg Azot, 3 kg Fosfor, 20 kg Potasyum, 1.5 kg Kükürt, 3.5 kg Magnezyum, 2.3 kg Kalsiyum ve iz elementler içerir.

Sadece 1 ton kalıntı Azot, Fosfor, Potasyum olarak; 2.5 kg ÜRE, 7 kg DAP, 44 kg Potasyum Nitrat içerir.

Mısır kalıntısının toprakta hızlı ayrışması (çürümesi) için ipuçları nelerdir?

İlk olarak hasat sırasında biçerdöverin kalıntıyı tabla genişliğinde tarlaya eşit olarak dağıtması gerekir.

Sap parçalama makinası ile kalıntı ne kadar çok parçalanırsa ayrışma hızı o kadar artar. Çünkü sert sap üzerinde parçalanmış her yer mikroorganizmaların oraya giriş kapısıdır.

Kalıntı ayrışması için en önemli faktör toprak sıcaklığı ve nemidir. Toprak mikroorganizmaları toprak sıcaklığı 10 derece nin üzerinde iken aktiftirler.

Toprakta ne kadar çok mikroorganizma, solucan varsa kalıntı o kadar çok hızlı ayrışır.

Toprak mikroorganizmalarını beslemek, çoğaltmak ve aktif hale getirmek için Melas, Şilempe, humik fulvik asit vb. gibi organik madde içerikli ürünler kalıntı nın üzerine sprey şeklinde holder ile uygulanabilir.

Mısır artığın da C:N (70:1) oranı çok yüksektir. Toprak mikroorganizmaları C:N(10:1) oranını korumaya çalışır ve kalıntı parçalanması için yüksek miktarda Azot'a ihtiyaç duyarlar.

Toprak işlenmeden önce bir miktar üre gübresinin holder de eritilip saplar üzerine spreylenmesi de ayrışmaya katkı sağlayacaktır.

ABD de uygulanan bir yöntemde ayrışmayı hızlandırmak için yine mısır saplarının üzerine mikroorganizma içerikli uygun biyolojik gübreler seriliyor.

Mısır kalıntısı ile uğraşmanın en kolay yöntemi ise Şerit toprak işleme sistemidir. Bu yöntemler ile birlikte mısır sapları toprakta ayrışacak (çürüme) ve bir sonraki yıl ekilecek ürün için kaliteli bir gübreye dönüşecektir.

Bu kadar kaliteli bir gübreyi yakmak ta, balya ile tarladan uzaklaştırmak da, bir sonraki yıl ekeceğiniz ürüne bırakmak da çiftçinin tercihinde.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım-Hayvancılık Haberleri