Dolarda fed etkisi! İbreyi yukarı çevirdi

Hafta başına sakin başlayan dolar kuru, bu hafta açıklanan verilerin etkisiyle yükselişe geçti. İşte güncel fiyatlar…

Amerikan Merkez Bankası (fed) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın arka arkaya açıkladığı faiz kararlarına piyasalar sert yükselişle tepki verdi.
Altın ve döviz, haftayı rekorlarla geçirirken ani yükselişe geçen gram altının ardından dolar da ibreyi yukarıya çevirdi ve Türk Lirasının dolar ve euro karşısındaki eriyişi devam etti.

Seçimden önce 20 TL’nin altında seyreden dolar, bir hafta sonra 23’ü aşmıştı. Merkez Bankası’nın 22 Haziran’daki toplantısına kadar 23,4-23,6 arasında dengeye oturan dolar/TL, faizin yeteri kadar artmamasından sonra yeniden yükselerek 25’in üstüne çıkmıştı. Aynı şekilde 28 Mayıs’tan önce 21,5’in altında olan euro /TL, seçimden yaklaşık bir hafta sonra 25’i geçmişti.

Merkez Bankası’nın hazirandaki faiz toplantısına kadar 25,6-25,8 arasında dengeye oturan kur, faiz kararından sonra 27’yi aşmıştı. Döviz kurları, dalgalı da olsa yükselmeyi sürdürüyor.

Dolar/TL bugün saat 9:05 itibariyle 34,0853 seviyesinden işlem gördü. Euro/TL de 38,0965 seviyesinden alıcı buldu.

KÜRESEL GELİŞMELER
Küresel piyasalarda yaşanan jeopolitik gelişmeler ve makro ekonomik gelişmeler para piyasaları üzerinde etkili oluyor.

Merkez Bankaları’nın kararlarını açıkladığı haftada piyasalarda sert volatilite görüldü. ABD Merkez Bankası (Fed) faizleri 50 baz puan indirerek 4 senenin ardından genişleyici politikasına adım attı.

Geçtiğimiz gün ise TCMB’nin faiz kararı toplantısı takip edildi. TCMB faizlerde değişikliğe gitmeyerek faizleri yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktı.

Bugün piyasalar ekonomik veri bakımında sakin olduğundan piyasalarda da sakinlik görülebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri