DOSD Meram seminerlerine yoğun ilgi

DOSD Meram, her ay düzenli olarak gerçekleştirdiği aile seminerleri kapsamında Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan Sarı’yı misafir etti. Prof. Dr. Sarı’nın ‘Down Sendromlu Çocuklarda Dil ve İletişim Becerileri’ni anlattığı seminere, özel ailelerin ilgisi bir hayli yoğundu

Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan Sarı, Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi DOSD Meram Aile Seminerleri’ne konukonuk oldu.

Down sendromlu bireylerde dil ve iletişim becerilerinin anlatıldığı seminere DOSD Meram Dernek Başkanı Mehmet Munlafalıoğlu, özel bireylerin aileleri, üniversitelerin özel eğitim bölümü hocaları ve öğrencileri katıldı.

DERNEK BAŞKANI MUNLAFALIOĞLU; “BİZ BU İŞE GÖNÜL VERDİK”

DOSD Meram Dernek Başkanı Mehmet Munlafalıoğlu, merkezin çatısı altında bir yılı aşkın süredir özel çocuklar ve aileleriyle birlikte yürüdüklerini ifade ederek, “Biz bu işe gönül verdik. Hocalarımız hiçbir karşılık beklemeden çalışmalarımıza katılıyor, çocuklarımıza destek oluyor, bizlere yön veriyorlar. Onların engin bilgilerinden istifade ederek önemli bir mesafe katettik. Rabbim çocuklarımıza ve ailelerine daha nice hizmetler vermeyi bizlere nasip etsin” şeklinde konuştu.

PROF. DR. SARI; “DİL VE İLETİŞİM KAVRAMLARI BİRLİKTE ELE ALINMASI GEREKİYOR”

Seminerine down sendromu hakkında genel bilgiler vererek başlayan Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan Sarı, down sendromunun genetik bir durum olduğunu hatırlattı. Sendromun çeşitli versiyonları ve benzer fiziksel durumları olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Sarı, down sendromlu bireylerin hayatlarını idame ettirmeleri açısından dil ve iletişim becerilerinin önemine dikkat çekti.

Dil ve iletişimin, konuşma, dinleme becerilerinin yanı sıra okuma, yazma, okuduğunu anlama faktörlerini de kapsadığını belirten Prof. Dr. Sarı, “İletişim, dile bağlı gelişen bir durum. O sebeple birlikte ele alınması gerekiyor. Dil geliştikçe iletişim de gelişiyor. Bu nedenle ilişkili bu iki kavramı ayrı düşünmememiz gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

PROF. DR. SARI; “İLETİŞİM YETERSİZLİĞİ BAŞKA PSİKOLOJİK SEMPTOMLARA SEBEP OLABİLİR”

Her insan için olduğu gibi down sendromlu çocuklar ve bireyler için de başkalarıyla iletişim kurmanın öneminden bahseden Prof. Dr. Sarı, “Özel bireylerin kendi duygu ve düşüncelerini karşısındaki insana aktarması günlük yaşantısı adına çok önemli. Özel bireyler, düşüncelerini aktaramıyorsa, isteklerini belirtemiyorsa, duygusal bir durum ortaya çıkabilir, başka psikolojik semptomlar görülebilir. Davranışlarında ciddi olumsuzluklar meydana gelebilir” dedi.

Araştırmaların, beynin doğum ile 3-6 yaş arasında dil ve iletişim becerilerini geliştirmek için en üst düzeyde hazır olduğunu gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Sarı, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Bu becerileri artırmak için özellikle eşleşen kelimeler bulma oyunları, birlikte kitaplara bakmak, çocuğa kitap okumak, kafiye, ritim, tekrar ve nakaratlar yapma, mümkün olduğunca göz teması kurma, şarkı, türkü ilahiler söyleme, resimli kartlar kullanma son derece önemlidir.”

ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜM ÖĞRENCİSİ DEMİR; “DOSD MERAM ETKİNLİKLERİNİ KEYİFLE TAKİP EDİYORUZ”

Seminer sonrasında görüşlerini ifade eden katılımcılar, DOSD Meram aile seminerlerinden duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Özel eğitim öğretmenliği bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Firdevs Demir, Prof. Dr. Hakan Sarı’nın seminerini merak ve ilgiyle beklediklerini ifade etti.

Semineri de keyifle dinlediklerini ve çok memnun kaldıklarını söyleyen Demir, “Hem alan öğrencileri hem de birer vatandaş olarak DOSD Meram’ın etkinliklerini keyifle takip ediyoruz. Bunlar topluma önemli katkı ve yarar sağlayan faaliyetler. Bizler bu alana yönelen öğrenciler olarak yeteri oranda fayda görüyoruz. Bunun için teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

DOSD MERAM VELİSİ TOTANKOLCU; “SEMİNERLERİN AİLELERE BÜYÜK KATKISI VAR”

DOSD Meram velilerinden Meryem Totankolcu da down sendromlu özel çocukların en önemli problemlerinden biri olan dil, iletişim ve konuşma yetersizlikleri hakkında bilgi sahibi olmak adına seminere katıldığını belirtti. Seminerin kendilerine çok faydası olduğunu söyleyen Totankolcu, “Hocamız, çok güzel bilgiler verdi. Bunlar çocuklarımızın hayatına destek olmak adına evde aile ile birlikte çocuklarımıza uygulayacağımız özel ve önemli bilgiler. DOSD Meram seminerleri ailelere çok büyük katkı sağlıyor. Bizlere gerçek anlamda destekleyici oluyor. Devam etmesi en büyük temennimizdir” dedi.

Seminerin sonunda DOSD Meram’ın özel öğrencileri Prof. Dr. Hakan Sarı’ya çiçek takdim etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri