“Drone”lar tarımsal alanlar için uçuruldu

Ziraat Mühendisleri Tahsin Çakır ve İsmail Çakır tarımsal yapılar ve sulama için hazırladıkları yazılımlar ve proje kapsamında geliştirdikleri drone ile birlikte tarlalarda sulama gerçekleştiriyor.Çakır kardeşler Çarşamba...

Ziraat Mühendisleri Tahsin Çakır ve İsmail Çakır tarımsal yapılar ve sulama için hazırladıkları yazılımlar ve proje kapsamında geliştirdikleri drone ile birlikte tarlalarda sulama gerçekleştiriyor.

Çakır kardeşler Çarşamba günü proje kapsamında Sarayönü’nde Karacayer mevkiinde arazilerde drone ile sulama gerçekleştirdi. Çakır kardeşlerden Tahsin Çakır tarlalar ve arazilerde sulama yapmanın en pratik ve ekonomik yolunun drone ile sulama gerçekleştirmek olduğunu belirtirken, gelişen teknoloji ile birlikte her üreticinin mutlaka bu yönteme başvurması gerektiğini belirtti. Drone ile sulama yapıldığı zaman hem sudan tasarruf sağlandığını hem de gelişmekte olan her ürünün istenildiği miktarda suya kavuştuğunu belirten Çakır, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Uzaktan algılama tekniklerinin tarımda kullanılmasına yönelik çalışmalarımızı 4 senedir yürütüyoruz. Tarımsal üretimde birim alandan elde edilecek verimin artırılması, ürün takibi, ürünün yetişme evrelerindeki gelişimi gibi bütün çalışmaları gerçekleştirebilmek, bunları yaparken de insan gücünün başaramayacağı bir hız ve pratiklikte gerçekleştirebilmek adına teknolojiden faydalanmak istedik. Bu kapsamda bu işi en hızlı ve pratik şekilde yapmanın yolunun da tarımda drone teknolojisi kullanılması olduğunu belirledik. Bu yönde de çalışmalara başladık.''

 

“Sensörler sayesinde verimi arttırıyoruz”

Drone’a yerleştirilen sensörler sayesinde verimin arttırıldığını belirten Çakır''İnsansız hava aracına monte ettiğimiz sensörlerle ekili tarım alanlarında verimliliğin geliştirilmesi, ürünlerdeki hastalıklar, ürün çeşitliliği ve takibini araştırıyoruz. Drone'umuza monte edilen sensörler vasıtası ile veriler elde ediyoruz. 8 pervaneli olan cihaza bağladığımız sensörler ve 4 ayrı kamerayla bitkilerin farklı bölgelerindeki, farklı yansıma oranlarını algılıyoruz. Bu oranları bir takım matematiksel verilerle işleyip bilgiye dönüştürüyoruz. Bitkilerin sulama seviyelerini bitkinin sulama alanı, gübreleme, hastalık ve zararlıların etkisi, verim tahmini, sulama eksikliği ve fazlalığının bitki üzerindeki etkilerini öğreniyoruz. Bu çalışmalarla aynı zamanda ürünün daha ekim aşamasındayken yıllık verim tahmini öğrenmemize de katkı sağlarken hastalıklara ya da verim eksikliğine karşı alınması gereken tedbirleri de öğrenmemize katkı sağlıyor."

(Duran ÇÖLCÜ)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri