Düğün sezonu açıldı, esnaflar hareketlendi

Tüm yurtta olduğu gibi ilçemizde de 1 Temmuz’dan itibaren başlayan kademeli normalleşme süreciyle birlikte düğünler peş peşe yapılmaya başlandı.Yasakların kalkmasının ardından sarraflar, mobilyacılar, gelinlikçiler yemekçiler...

Tüm yurtta olduğu gibi ilçemizde de 1 Temmuz’dan itibaren başlayan kademeli normalleşme süreciyle birlikte düğünler peş peşe yapılmaya başlandı.

Yasakların kalkmasının ardından sarraflar, mobilyacılar, gelinlikçiler yemekçiler gibi esnafların işlerinde yoğunluk yaşanmaya başladı. Yaşanan yoğunluk esnafların yüzünü güldürüyor.

İki sezondur yasaklar nedeniyle alışılagelmiş düğünlerden uzak kalan vatandaşlar da geleneksel Sarayönü pilavı yemenin keyfine varıyor.

Yaz aylarıyla birlikte birçok sektörün gelir kaynaklarında önemli yer tutan bir paya sahip olan düğün sezonu açıldı. Düğün sezonuyla birlikte ise başta sarraflar olmak üzere gelinlikçiler, mobilyacılar ve düğün salonunda işler açıldı.

Düğün gecesi mekan ve eğlence süslemelerinden pasta ve atıştırmalıklara kadar ince detaylarla düğün gecesine hazırlanan çiftler dünya evine girmeye hazırlanırken düğün sezonuyla birlikte başta kuyumcular olmak üzere gelinlikçiler, mobilyacılar, kuaför ve çiçekçilerin işlerinde gözle görülür bir artış yaşanmaya başlandı.

Kuyumcuların işi açıldı

Açılan düğün sezonu kuyumcuların yüzünü güldürüyor. Daha önce işlerin bir hayli durgun olduğunu belirten Sarraf Yalçın’ın sahibi Kuyumcu Özcan Yalçın, düğün sezonunun açılmasıyla birlikte Sarayönü’nde kuyumculuk işlerinin arttığını ifade etti. Düğün sezonunun ekim ayının sonuna kadar devam edeceğini ve işlerinin bu döneme kadar yolunda gideceğini dile getiren Yalçın, altın fiyatlarına da değinerek ilerleyen dönemlerde altın fiyatlarında bir artışın olmayacağını temenni etti.

“Çeyrek yerine gram altın”

Yalçın, altın fiyatlarının yükselmesiyle birlikte çeyrek altın fiyatını yüksek bulan davetlilerin 1 gram altını tercih ettiklerini belirterek, “Bundan önceki düğünlerde çeyrek altın takılıyordu. Ama şu anda altındaki bu yükselişle beraber çeyrek altının 850 liraya dayanmasıyla beraber 22 ve 24 ayar 1 gram altınlar gündemde. Çeyrek altın takamayan davetliler gram altını tercih ediyorlar.” Şeklinde konuştu.

Piyasaya canlılık geldi

Kuruyemiş sektöründe faaliyet gösteren Ali Arslan da, “Yasakların esnemesi, yaz aylarının gelmesi ve düğün sezonunun açılması ile birlikte işlerimizde hareketlilik oldu. Genelde düğün yapacak vatandaşlarımız hijyen yönünden, kolaylık açısından bizden dökme kuruyemiş şeklinde alıp kuruyemişlerini küçük ambalajlar içerisinde davetlilerine ikram ediyorlar. Genellikle tercih edilen karışık kuruyemişlerimiz oluyor. Allah’ın izniyle ilerleyen dönemlerde satışlarımızda daha da artış olacak. Piyasa şartları iyileştikçe müşterinin alım gücü de artacak. Müşteri sayımız ve memnuniyetimiz, düğün sezonun açılması ve yasakların kademeli olarak kaldırılmasıyla birlikte beklentilerimizin üzerinde seyretmeye devam ediyor.” dedi.

Kuaför ve gelinlikçiler de memnun

Gelinlikçilerde yoğun bir satış mesaisi başladı. Uzun süredir gelinlik sektöründe çalışan Elfida Kuaför ve Gelinlik Salonunun sahibi Ayşe Candan, kendilerine ayıracak vakit bulamadıklarını belirtti.

Pandemi sürecine kadar çok güzel gittiğini söyleyen Ayşe Candan, “Uzun dönemdir bu sektördeyim. Pandemi sürecinde herkesin olduğu gibi bizimde kapanmalar ve düğünlerin olmaması bütün gelinlikçileri, düğün salonlarını etkiledi. Bizi de çok etkiledi. Ama Allah’a şükür son bir aydır çok güzel satışlarımız oluyor.” dedi.

“Bir yoğunluk yaşıyoruz”

Pandeminin bitmesi temennisinde bulunan Candan, “Umarım ki salgın hastalık tamamen ortadan kalksın ve hepimiz eskiye yani normale döneriz. Gelinlerimiz mutlu ayrılır. Biz mutlu oluruz. Herkes mutlu olur.

Şu günlerde işlerimizde patlama oldu diyebiliriz. Yani şu an neredeyse çay içmeye fırsatımız olmuyor. Bu durum önceden olsa çok söylenirdik. Şimdi bu dönemde söylenmeden güzel bir şekilde yapıyoruz. Yani çok güzel muhteşem bir yoğunluk yaşadık bu ay. Bu durumdan memnunuz.” diye konuştu.

İşletmesinde gelinler için her türlü hizmeti verdiklerini kaydeden Ayşe Candan, “Burada biz nişan kıyafeti, kına kıyafeti, gelinlik ve gelinler için kuaför hizmetleri veriyoruz. Gelin hazırlıyoruz. Gelinlerin makyajı, türbanı ve her şeyini yapıyoruz. Gelin buraya geldiği zaman sorunsuz bir şekilde, tertemiz makyajı yapılmış, türbanı yapılmış bir şekilde işlemlerini tamamlıyoruz. Yorulmaması için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ve gelin hanımı yolcu ediyoruz.” dedi.

Düğünlerin geleneği Sarayönü Pilavı

Sarayönü ve bölgesinde yapılan düğünlerde bir gelenek haline gelen toplu yemek ikramı ve Sarayönü pilavı verilmesi de yasakların bitmesi ile birlikte iki yıl aradan sonra tekrar başladı.

Konu hakkında açıklamada bulunan Ladikli Aşçı Osman Usta Ağustosayında işlerinin daha da arttığını belirterek; “Koronavirüs salgını bizim sektörümüzü çok etkiledi. Geçtiğimiz yıl neredeyse hiç çalışamadık diyebilirim. Yasaklar ortadan kalktıktan sonra ilk ay insanlar biraz tereddütlüydü. Davetli sayıları az tutuldu ama bir kaç düğünden sonra davetli sayıları artmaya başladı. Ağustos için doluluk oranımız daha yüksek. Bu da bizi memnun ediyor. Davetli sayıları da artmaya başladı.

Biz bu dönemde ayakta kalmanın mücadelesini veriyoruz. Üzerine de biraz kazanabilirsek bizim için iyi. İşimizin tam randımana girmesi için kovid-19'un etkisinin iyice azalması lazım. Şimdi yeniden vaka sayılarında artış var. İnşallah artış devam etmez. Yoksa yeni yasaklar gelebilir. Şu anda 1000 kişilik bir yemek ortaya servis yada tabildot seçeneklerine göre 18 bin ila 22 bin lira arasında değişiyor” şeklinde konuştu.

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri