Düğün takıları kime ait? Yargıtay son noktayı koydu

Yargıtay, düğünlerde takılan takıların gelinde mi yoksa damatta mı kalacağına açıklık getirdi. Peki boşanma sürecinde takılar kimde kalır? İşte Yargıtay’ın emsal niteliğindeki kararı…

Çiftler arasında özellikle boşanma sürecinde ortaya çıkan ziynet eşyası anlaşmazlığına Yargıtay son noktayı koydu. Takıların kimde kalacağını belirleyen karar emsal niteliğinde.

Yargıtay, düğünlerde takılan altınların kime ait olacağına ait tartışmaları sona erdirecek bir karara imza attı. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, bir davada "ziynet eşyalarının paylaşımında anlaşma olmadığı takdirde örf ve adetlerin varlığına göre, aksi takdirde kadın veya erkeğe takılan ziynetlerin kendilerine ait olduğu" kararına hükmetti.

Avukat Buket Nurşah Tekışık, Yargıtay’ın bu konudaki eski kararının yeniden şekillendiğini belirterek şunları söyledi:

“Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2023/5704 E. 2024/2402 K. sayılı ilamında, erkeğe takılan takılar da dahil olmak üzere kadına ait olduğu yönündeki görüşünü 4 Nisan itibarıyla değiştirdi.

Yeni içtihata göre, öncelikle taraflar arasında anlaşma olup olmadığına bakılacak. Anlaşma varsa, ziynetler bu anlaşmaya göre değerlendirilecek. Anlaşma yoksa, örf ve adetler esas alınacak. Daha önceki kararda, kime ne takıldığına bakılmaksızın tüm ziynetler kadına aitti.

Ancak güncel içtihat, erkeğe takılan ziynet eşyalarının erkeğe, kadına takılan ziynetlerin ise kadına ait olduğunu belirtiyor. Ziynet eşyasının belli bir cinsiyete özgü olması durumunda, cinsiyete uygunluğa göre karar verilecek.

Eğer bu konuda bir tereddüt varsa, bilirkişi incelemesi yapılacak. Bilirkişi incelemesinde, ziynetin her iki cinsiyet için de uygun olduğu belirlenirse, takılan veya verilen eşe ait sayılacak.

Günümüz düğünlerinde takılar artık gelin ve damadın üzerine takılmak yerine ortak bir kesede toplanıyor. Bu durumda, cinsiyete göre nitelik aranarak karar verilecek. Eğer özellik tespit edilemezse, eşya ortak kabul edilecek” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Hayatın İçinden Haberleri