Sarayönü’nde yaz ayları ile birlikte düğün sezonu da başladı. Yeni bir yuva kurma heyecanı yaşayan birçok genç ve aileleri de yapacakları düğünlerin hazırlıklarını sürdürüyor.
Bunun yanı sıra ilçemizde kalıplaşan çarpık bir düğün geleneğinin değişmesi gerektiğine büyük bir kesim tarafından vurgu yapılıyor.
Düğün yapan birçok kişinin dert yandığı tabak, tepsi gibi eşyalardan oluşan hediye getirme adetinin artık kalkması gerektiği ciddi şekilde dillendirilmeye başlandı. Düğün yapan ve düğün yapma hazırlığında olan birçok vatandaşın bu ortak sorununu ise Yukarı Mahalle Muhtarı İsa Öztürk bir kez daha gündeme taşıdı. Yukarı Mahalle Muhtarı İsa Öztürk, bu çarpık geleneği tabak kırarak protesto etti.
Öztürk yaptığı açıklamada, “Havaların düzelmesi ve yasakların kaldırılmasıyla birlikte başlayan düğünler nedeniyle ilçemizde her mahallede her hafta mutlaka bir şenlik yaşanıyor. Bir tarafta ailelerin heyecanı diğer tarafta bu heyecana ortak olan eş dost ahbaplar. Ancak bazı düğün geleneklerinin ise artık değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu sadece benim düşüncem değil. Birçok vatandaş da bu konuda dert yanıyor. Yapılan düğünlere davet edilen bazı kişilerin hediye olarak düğün sahibine, tabak, tepsi, çanak, bardak gibi ve buna benzer eşyalar götürmesi artık hoş olmuyor. Bu eşyalar günümüzde düğün sahibine artık bir katkı sağlamamaktadır. Düğün sahibi hediye ettiğimiz bu tabak, çanakları evinde koyacak yer bile bulamıyor. Bu anlamsız hediyenin yerine düğün sahibine gönlümüzden geçtiği kadar para miktarını zarfın içine koyarak teslim etsek, düğün sahibine bir nebze olsun yardım da bulunmuş oluruz.” dedi.
“Artık vazgeçin”
Başhüyük mahallesindeki geleneği örnek gösteren Öztürk, “Yemek yiyen misafirler çıkarken gönlünden geçen miktarı kutuya bırakıyorlar. Misafirler bu güzel hareketle birlikte hem düğün sahibine yardım da bulunmuş oluyorlar, hem de düğün sahibini önemsediklerini göstermiş oluyorlar. Düğün yapan bütün vatandaşlarımızın bu ortak sorunu düğün sezonun gelmesiyle yine kamuoyunda yoğun olarak konuşmaya başlandı. Ben de bu konuyu dile getirmenin uygun olacağını düşündüm. Bu tür hediyeler yerine, düğün sahibine herkesin gönlünden geçtiği kadar az veya çok bir miktarda maddi katkıda bulunmak daha güzel olur. Borcam, çinko tepsiyi düğün sahibinin evine dolduracağımıza, 30 lira versek ondan daha hayırlı olur. Artık herkesin bu konuda daha duyarlı olacağını umut ediyorum.” şeklinde konuştu