Selçuk Üniversitesi Müzesi Konferans Salonu'nda düzenlenen sempozyumun açılışını, Selçuklu Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Demirci yaptı.
Demirci, sempozyumun Hz. Mevlana’nın yaşamı ve çevresi üzerine odaklandığını belirterek, "Bu program, Mevlana’yı merkeze alırken aynı zamanda Selçuklu Anadolu’sunun entelektüel, ilmî ve dini hayatına da ışık tutuyor. Selçuklu tarihine dair önemli bir perspektif sunuyor.
Mevlana’nın ailesinden başlayarak, dönemin devlet adamları ve ulemalarıyla olan ilişkilerine yoğunlaşan tebliğler hazırladık" dedi.
Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haldun Soydal, Mevlâna'nın, zaman ve mekân ötesi mesajlarıyla günümüzde insanlığa rehberlik etmeye devam ettiğini belirterek, "Selçuklu Devleti’nin zirveye ulaştığı bilim, sanat ve düşünce alanlarında, Mevlâna’nın katkıları, medeniyetimizin temel taşlarını oluşturuyor. O, yalnızca Anadolu’nun değil, tüm insanlığın gönlünde iz bırakmış büyük bir İslam alimi ve gönül insanıdır" diye konuştu.
IRCICA Genel Direktörü Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç, Batı’nın Anadolu’daki bilgeleri ciddiye aldığını ve bilimsel araştırmalar yaptığını belirterek, "Biz ise bunları hafife alıyoruz, fakat bu yanlış.
Bugün, kuantum fiziğindeki sicim teorisinin, Hz. Mevlana'nın ‘Evrende her nesne birbirine sicimle bağlıdır’ sözünden ilhamla geliştirildiği kabul ediliyor" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haldun Soydal’ın başkanlığında sempozyumun ilk oturumu başladı.
Etkinlik 13 Aralık’ta sona erecek.