Eğitimde değişim sinyali! 4+4+4’ün son 4’ü değişiyor mu?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni eğitim yılına sorunlarla başlayan eğitim modelinde revizyon yapacağı öne sürüldü. İddiaya göre, 4+4+4 eğitim sistemi yeniden ele alınacak, lise diplomaları “normal lise” ve “ileri lise” olarak ikiye ayrılacak

Eğitim sisteminde sorunlar büyüyerek devam ederken Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci’den sistemde değişim sinyali geldi. Yelkenci, 4+4+4 sisteminin ‘kötürüm’ olduğunu belirterek yeniden ele alınması gerektiğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) işbirliğiyle düzenlenen Uluslararası Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Sempozyumu’nda eğitim sistemine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunan Yelkenci, lise sisteminin yeniden ele alınması gerektiğini vurguladı.

4+4+4 sisteminin son dört yılında yeniden bir düzenleme yapılması gerektiğinin altını çizen Yelkenci, “Milli Eğitim Bakanlığı'nın politikalarını belirleyen bir çok şey var. İleriye yönelik bir öngörü olarak bunu kabul edin. Beceri örgüsü temelli bir müfredatın bugünkü öğrenciyi sadece çoktan seçmeli bir sınavla seçen bir yaklaşımın, kötürüm bir yaklaşım olacağı şüphesizdir. Kademeler arası geçiş gerek ortaokuldan liseye gerek liseden yükseköğretime geçişte öğrenciyi bütün boyutlarıyla ele alacak bir sistemi geliştirmek kaçınılmaz. Eğer bunu bugünden yapmazsak, daha sonrasında iki ayağımızın bir papuca gireceğini söylemek çok zor bir şey olmasa gerek. Doğrudan ilişkili olan bir başka husus da 4+4+4 sisteminin son dört yılı. Bu son dört yılı da yeniden ele almamız gerektiği şüphesiz aşikardır” dedi.

Yelkenci'nin bu açıklamasının ardından bakanlık çevrelerinde bazı liselerin eskisi gibi 3 yıla inebileceği iddiaları gündeme geldi.

LİSELER İKİYE Mİ AYRILIYOR?

Türkiye gazetesinden Mahmut Özay'ın haberine göre şıklı eğitim modeli tartışılan seçeneklerden biri. Diplomalar “Normal Lise” ve “İleri Lise” diye ikiye ayrılacak.

3 yılda mezun olmak isteyen öğrenciler “Normal lise” diploması alabilecekken, bunlara sınav başarı ortalamalarına göre diploma notu verilecek. Öğrenciler 3’üncü yılın sonunda iş hayatına atılabilecek. Böylelikle kalifiyeli eleman yetişmesine katkı verilmesi ve toplumdaki “herkes üniversiteli oldu” algısının ortadan kaldırılması hedefleniyor. Bu süreçte mesleki eğitime daha da ağırlık verilecek. Üniversiteye gitmek isteyenler ise 4 yıl eğitim alacak. Bu öğrencilere “İleri Lise” diploması verilecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri