Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, TBMM’de ele alınan “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” hakkında Gelecek-Saadet Grubu adına konuşma yaptı.
“OLUMSUZ ETKİLERİ OLACAK”
Teklif ile tüketici kredisi ve konut finansmanı sözleşmelerinin elektronik yöntemlerle yapılmasına imkân sağlanacağını ifade eden Hasan Ekici, “Bu noktada, elektronik yöntemlerle yapılan sözleşmelerin özellikle dijital okuryazarlık kabiliyeti düşük tüketiciler açısından tüketici bilgilendirme ve anlama sorunları, tüketici haklarının ihlali, güvenlik ve gizlilik sorunları, müşteri hizmetleri ve destek eksiklikleri, dijital erişim eşitsizlikleri gibi olumsuz etkileri olacaktır” şeklinde konuştu.
“CİDDİ GÜVENLİK RİSKLERİNİ BERABERİNDE GETİRECEK”
Hasan Ekici, tüketici eğitimi, güvenlik önlemleri, yasal destek, erişim kolaylığı ve dijital eşitlik sağlanmadan söz konusu sözleşmelerin elektronik ortamda yapılmasının çeşitli sorunlara ve haksız uygulamalara yol açabileceğine dikkat çekti. Ayrıca, kullanıcıların denetim sağlayamadığı bir bilişim altyapısındaki işlemler nedeniyle sorumlu tutulmalarının ciddi güvenlik riskleri oluşturabileceğini vurguladı.
Siber güvenlik yazılım firması Crowdstrike'ın son güncellemelerinin dünya genelinde bir yazılım krizine neden olduğunu hatırlatan Ekici, bu durumun bankacılık uygulamalarıyla ilgili birçok sorunu da beraberinde getirdiğini ifade etti.
Gelecek Partisi Milletvekili Ekici, yazılım krizi ortamında kredi sözleşmelerinin öncelikle yazılı olarak düzenlenmesi ve sonrasında müşterinin talebi doğrultusunda bilişim sistemleri üzerinden izlenmesi gerektiğini dile getirdi.
“YURTDIŞI İHRACAT KALEMLERİNİ VE HACİMLERİNİ AZALTICI ETKİLER DOĞURACAK”
Yasa teklifinde en çok eleştirilen konunun elektronik ticarete ilişkin düzenlemeler olduğunu söyleyen Ekici, şunları kaydetti:
“Yapılan düzenlemeler, belirli şartları sağlayan e-ticaret hizmet sağlayıcılarına yatırım tutarları ve yurtdışı satışlarının 4 katına varan tutarda, lisans ücretlerinde indirim imkanı tanımaktadır.
Söz konusu lisans ücretlerinin belirlenmesinde kullanılan eşik tutarlar, özellikle büyük çaplı elektronik ticaret firmaları için anlamlı tutarlara erişmekte olup mevcut haliyle büyük dijital platformların piyasayı domine edici şekilde büyümelerinin önüne geçilmesini amaçlamaktadır.
Fakat getirilen teklif ile pazar payını giderek artıran dijital e-ticaret şirketlerinin yükümlülükleri azaltılarak daha da büyümelerinin önü açılmaktadır.
Mevcut düzenlemede lisanslama ücretinin belirlenmesine ilişkin net işlem hacminin belirlenmesinde e-ticaret hizmet sağlayıcılarının sadece elektronik ticaret pazar yerleri üzerinden yurt dışına yapılan ihracat tutarları net işlem hacminden düşerken, getirilen teklif ile yurtdışı ihracatının 2024 yılı için 4 katı, 2025 yılı için 3 katı net işlem hacminden indirilmektedir.
Bu durum söz konusu e-ticaret hizmet sağlayıcılarının yurtdışı ihracat kalemlerini ve hacimlerini azaltıcı etkiler doğuracaktır.”