Yapılan araştırmalara göre dünyadaki insanların; yüzde 88’i ağrıdan şikayet ediyor. Geleneksel tedaviye alternatif olarak kullanılan yüksek yoğunluklu alan tedavisinin doku iyileşmesinde, ağrının kesilmesinde, eklemlerin yeniden fonksiyon kazanmasında ve kasların güçlenmesinde kullanıldığı bilgisini veren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Sinan Bağçacı, hastaların klinik muayeneleri sonrasında kişiye özel seanslarla tedavi uygulandığını açıkladı.
“Eklem ağrılarına elektromanyetik çözümler”
Teknoloji geliştikçe yeni nesil robotik tedavi cihazları da artmaya başladı. Yüksek yoğunluklu elektromanyetik alan tedavisi ile hasarlı ya da etkilenen dokuların iyileştirilmesinin amaçlandığına vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Bağçacı, “Bel, boyun fıtığı, omuz kas-tendon zedelenmeleri gibi sorunlarda ve eklem kontraktürlerinde çok büyük bir grup hasta tedavi edilebilmektedir. Ayrıca ödemli bölgelerin tedavisinde de kullanılır.
Kırık iyileşmesinde, kas güçlenmesini gerektiren durumlarda, kasların aşırı kasılma sonrasında tendonlarda kısalmaya neden olduğu bazı nörolojik hastalıklarda, eklemlerin kontraktürü yani hareketinin ileri derecede kısıtlanmasında oluşturduğu rahatsızlıkları da tedavi etmeye yardımcı olur’’ diye konuştu.
“Kıyafet üzerinden uygulanır”
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’ne yüksek yoğunluklu elektromanyetik alan tedavisi ile hastaların ağrılarını giderici alternatif bir destek geldiğini, kişinin vücuduna temas edilmeden kıyafet üzerinden uygulandığını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Bağçacı, cihazın bölgeye odaklanarak yaklaşık 10 santim derinliğe kadar etkinlik gösterdiği bilgisini verdi.
Bu sayede çok derin dokulara nüfuz ettiği için etkinliğinin de yüksek olduğunu kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Bağçacı, “Bu şekilde kalça ve bel gibi ulaşılması ya da derin eklemlerin kapsülü gibi, zor bölgelerde de eklem ağrılarını giderici tedavi sunabilmektedir” şeklinde konuştu.
Yüksek yoğunluklu elektromanyetik alan tedavisinin doku iyileşmesini, ağrının kesilmesini ve eklemlerin yeniden fonksiyon kazanmasını, ayrıca kasların güçlenmesini sağladığını, ağrının hem akut hem de kronik safhasında hastalar rahatsızlık duymadan yapılabilecek bir tedavi olduğu belirten Dr. Öğr. Üyesi Sinan Bağçacı, “Bel ve boyun fıtıkları, omuz kas yırtılmaları, fibromiyalji, kırık iyileşmesi, sinir zedelenmesi, solunum problemleri, tenisçi dirseği, topuk dikeni, tendinit, epikondilit, tuzak nöropatiler, eklem kireçlenmeleri, disk patolojileri, ameliyat sonrasında eklemlerdeki fonksiyon kayıpları, felç sonrasında gelişen kas kasılmaları ve güç kayıplarında kullanılmaktadır. Ayrıca sporcuların spor yaralanması sonrasında rehabilitasyonunda etkin şekilde kullanılmaktadır” ifadelerine yer verdi.