Esma-ül Hüsna da olan ‘El- Habir’ ismi de, Allah’ın 99 isminden biridir ve aslında Allah’ın tam da bu özelliklerini nitelemek için kullanılır. Allah’ın diğer tüm isimleri gibi oldukça özel ve anlamlı olan bu isim, Kur’an-ı Kerim’de geçmektedir.
Allah, şüphesiz ki bu dünyadaki tüm kullarından haberdardır ve onların ne yaptığını, ya da bir şey yaparken asıl niyetlerinin ne olduğunu, kalplerinden neyin geçtiğini, eylemlerinde neyi amaçladıklarını bilmektedir
Allah, bir kulunun yaptıklarını, henüz daha o yapmamışken bile görmekte, haberdar olmaktadır. Bu nedenle, Allah tüm olayların ve kişilerin aslında iç yüzünü bilmektedir. El Habir kelimesi de Allah'ın bu özelliğine dikkat çeken özel ve çok anlamlı bir isimdir.
Cenab-ı Hak Buyuruyor:
"Allah bilendir, hikmet sahibidir." (Enfal,71)
"O, kullarının üstünde her türlü tasarrufa sahiptir. O, hüküm ve hikmet sahibidir, her şeyden haberdardır". (Enam, 18)
"Hiç yaratan bilmez mi? O, en ince işleri görüp bilmektedir ve her şeyden haberdardır." (Mülk, 14 )
"Hiç şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan haberdardır." (Haşr Suresi, 18)
Yerde ve gökte daha bilmediğimiz birçok alemlerde ne kadar varlıklar varsa onların bütün hareketlerinden Hz.Allah haberdardır. O'nun haberi olmadık hiçbir şey mevcut değildir.
Bir yaratık kendinde sonradan meydana gelen bilgiyi ve onun mânâsını ondan önce onu ve onda o bilgiyi bütün hakikatiyle yaratan yaratıcının ilmine borçludur. Mahlûkta herhangi bir hadise meydana gelir de onu, yaratan Allah bilmez olur mu? O, latif ve habirdir.
Allah'ın bu ismi, O'na imanı olan kullarının yalandan, hilekarlıktan ve edeb dışı hallerden sakındırır.
O'na karşı gizliliğin mümkün olmadığını hatırlatır. Ayrıca da onu; bizzat dua ve ibadet etmek yerine, ihtiyaçlarından doğrudan doğruya haberi olmaz zannıyla kendisine dileklerini sunmak için vasıta ve aracılara başvurmak gibi cahilane davranışlara meyletmekten de alıkoyar.
O, kullarının bütün ihtiyaç ve hallerine, şüphesiz tamamen, her an ve vasıtasız olarak vakıftır.
Cumamız mübarek olsun
Allaha emanet olunuz