Elektriğe son olarak 1 temmuzdan itibaren geçerli olmak üzere zam yapılmış, mesken abone grubu için yüzde 38, tarımsal faaliyetler abone grubu için yüzde 30, kamu ve özel hizmetler sektörü abone grubunun düşük kademesi için yüzde 38 ve yüksek kademesi için yüzde 20 oranında artırılmıştı.
Enflasyon ve dolar kuru hafif yükselirken, elektriğe yeni bir zam gelip gelmeyeceği merak konusu olmaya devam ediyor. Temmuz ayında elektriğe yapılan yüzde 38'lik zammın ardından, Ağustos ve Eylül aylarında fiyatlarda bir değişiklik olmadı. Merak edilen sorunun cevabını Enerjisa Üretim CEO'su İhsan Erbil Bayçöl verdi.
CNBC-e’de katıldığı "Elektriğe yıl sonuna kadar bir zam daha gelir mi?" sorusunu yanıtlayan Bayçöl, hane tüketiminin yüzde 70-75'inin devlet tarafından sübvanse edildiğini, doğalgazda ise meskenler için yüzde 50'den fazla sübvansiyon olduğunu belirterek, bu sübvansiyonların Türkiye'nin hazinesine 5-10 milyar dolar yük getirdiğini ifade etti. Devletin bu yükü yönetirken, enflasyonu da kontrol altında tutma sorunu ile karşı karşıya olduğunu vurguladı.
"Yıl sonuna kadar zam olur mu kestirmek zor" diyen Bayçöl, elektrikte zam ihtiyacının olduğunu belirtti. Elektrik fiyatlarının kademeli olarak sübvansiyonlu sistemden çıkarılacağının sinyallerinin Orta Vadeli Program’da (OVP) verildiğini ekledi.
Son olarak, 1 Temmuz'da yapılan yüzde 38'lik zamla, 100 kilowatt tüketim yapan bir hanenin fatura bedeli 207,33 liraya yükselmişti.