Elektrikli scooter kazalarında dikkat çeken artış!

Son 5 yılda hayatımıza yoğun olarak giren scooterların güvenli şekilde kullanılmadığı ve denetim yapılmadığı için ölümlü ve yaralamalı kazalara karıştığı bildirildi. 2023 yılında scooterların neden olduğu 2. 446 kazada 21 kişi öldü, 2 bin 50 kişi yaralandı.

Son yıllarda özellikle büyükşehirlerde artan trafik, scooter kullanımının hızla yaygınlaşmasına neden oldu. Ancak, kullanımı pratik olduğu için de tercih edilen scooterlar, güvenlik önlemleri alınmadan kullanıldığı için kazalara davetiye çıkarıyor. Uzmanlar, istenmeyen kazaların yaşanmaması için alınması gereken önlemleri açıkladı.

Yol ve Trafik Güvenliği Danışmanı Özgür Şener, son yıllarda artan scooter kullanımıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu. Trafiğin artmasıyla scooter kullanımının yaygınlaştığını söyleyen uzmanlar, doğru tedbirler alınmayıp kullanıldığında ciddi yaralanma ve ölümlerle sonuçlanan trafik kazalarına yol açabileceğine dikkat çekti.

Resmi olmayan rakamlara göre 2023 yılında, scooterların karıştığı 2 bin 446 trafik çarpışmasında, 21 scooter kullanıcısının hayatını kaybettiğini 2 bin 50 kullanıcının da yaralandığını ifade eden Şener, “Bu taşıtların koruyucu ekipman olmadan kullanılması kesinlikle önlenmelidir” dedi.

2.446 KAZADA 21 SCOOTER KULLANICISI ÖLDÜ

Scooterların güvenli kullanılmasını sağlayacak tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulayan Şener, şunları söyledi:

“Bazı resmi rakamlar ile açıklamak çok daha iyi ve anlaşılır olacaktır. 2022 yılından itibaren resmi makamlarımızca tutulan kayıtlara scooterlar ve benzeri diğer taşıt kazaları da girmeye başladı. TÜİK resmi bilgilerine göre ülkemiz karayolu ağında 2023 yılında ölümlü yaralanmalı trafik kazasına karışan toplam 389 bin 362 taşıtın yüzde 48,5'i otomobil, yüzde 23,8'i motosiklet, yüzde 14,0'ı kamyonet, yüzde 2,4'ü minibüs, yüzde 2,3'ü bisiklet, yüzde 2,3'ü çekici, yüzde 1,9'u kamyon, yüzde 1,7'si otobüs, yüzde 0,8'i traktör ve yüzde 2,4'ü diğer taşıtlardan oluştu. Diğer olarak tanımlanan taşıtlar; elektrikli scooter, özel amaçlı taşıt, bilinmeyen, vb. olarak tanımlanmıştır. Karayolunda yıllardır kullanılan minibüs, çekici, kamyon gibi taşıtların karıştığı trafik çarpışmaları ile kıyaslandığında yüzde 2,4’ün çok dikkate değer bir oran olduğu anlaşılmaktadır.

Resmi olmayan rakamlara göre 2023 yılında, scooterların karıştığı 2 bin 446 trafik çarpışmasında, 21 scooter kullanıcısının hayatını kaybetti. 2 bin 50 kullanıcı da yaralandı.

GÜVENLİ KULLANIM İÇİN DENETİM ŞART

Şener, “Peki güvenli bir kullanım için hangi konularda iyileştirmelere ihtiyaç var? Dünyada Yol Trafik Güvenliği alanında gelişmiş ülkelerinde benimsenen ‘Güvenli Sistem Yaklaşımı’ trafik çarpışmalarının önlenmesi ve güvenli bir trafik ortamının sağlanmasının özetle, sürücüler, kullanılan yollar, kullanılan taşıtlar ve tüm bu bileşenlerin denetimi ile mümkün olacağını öngörmektedir” diye konuştu.

Gelişmiş ülkeler benimsenen ‘Güvenli Sistem Yaklaşımı’ Scooter kullanımında kullanıcı yaşının 16 olarak belirlendiğini ifade eden Şener, “16 yaşındaki kullanıcının sahip olması gereken hiçbir bilgi tanımlanmamış. Trafik kurallarını biliyor olması, trafik işaretlerini biliyor olması, trafik akışını biliyor olması gibi kritik bilgiler ölümle yaşam arasındadır. Bu temel bilgilere sahip olmayan birinin taşıt yolunda bir taşıtı güvenli bir halde sevk ve idare etmesi maalesef mümkün değildir. Bununla birlikte, kullanıcıların 16 yaşında olmalarını sağlayacak hiçbir önlem bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Hayatın İçinden Haberleri