Enstrüman çalmak ve şarkı söylemek beyni genç tutuyor

Yapılan bir araştırma, bir enstrüman çalmak ve şarkı söylemenin hafızayı dinç tuttuğunu, beyni genç tuttuğunu ortaya çıkardı. Peki hangi enstrümanı çalmak daha faydalı? İşte detaylar…

İngiltere’de bulunan Exeter Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, müzikle uğraşmış ya da hiç ilgilenmemiş kişilerin beyinlerinin nasıl yaşlandığını araştırdı.

BBC‘de yer alan habere göre, araştırmada enstrüman çalma, şarkı söyleme, nota okuma, müzik dinleme ve müzik yeteneğinin insan beyni üzerindeki etkileri 40-68 yaş aralığındaki 1100’den fazla kişi üzerinde incelendi.

Araştırmanın sonuçlarına göre müzikle uğraşmak hafızayı dinç tutarak ilerleyen yaşlarda beyin sağlığının korunmasına yardımcı oluyor. Ancak müzik dinlemek tek başına bilişsel sağlığa aynı şekilde etki etmiyor.
Araştırmacılar düzenli nota okuyan insanların sayısal hafızalarının daha iyi olduğunu söyledi.

KLAVYELİ ÇALGILAR DAHA FAYDALI
Araştırmada, üflemeli ve nefesli çalgılara kıyasla piyano veya klavye çalmanın özellikle faydalı olduğu görüldü.

Çalışmanın başyazarı Prof. Anne Corbett, bu araştırma için çok hassas testler uyguladıklarını ve bu sayede insanların çeşitli beyin fonksiyonlarının incelendiğini kaydetti.

Özellikle enstrüman çalmanın beyinde büyük etkileri olduğunu vurgulayan Corbett, şunları kaydetti: “Araştırma, insanların demans riskinin aktif olarak nasıl azaltılabileceğini ve müziğin de bunun azaltılmasında rol oynadığını gösteriyor.”

Britanya’da bulunan ‘Dementia UK’ isimli kuruluş da çalışmanın sonuçlarının demans hastalarında olumlu etkilerinin olduğunu ve bu hastaların iletişim yolu olarak müziği kullandıklarını belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri