Kurban bayramının arifesinde kurbanlık hayvan temini telaşı bir hayli arttı. Kurban Bayramı nda uygulanacak bir dizi önlem ve öneride bulunan Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı ve aynı zamanda kasap olan Mustafa Erdoğdu dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bir açıklamada bulundu.
Erdoğdu, kesim öncesinde alınması gereken önlemlere ilişkin olarak, "Kesim öncesi kurbanlık hayvanları strese sokacak kötü muamelelerden ve hareketlerden kesinlikle kaçınılmalıdır. Kesimden önce stres faktörlerine maruz kalmış, yorgun hayvanlardan elde edilen etler uzun ömürlü olamaz. Kurbanlıklar, veteriner hekim denetimi olan ruhsatlı satış yerlerinden kayıtlı ve sağlık raporu olanlar arasından seçilmelidir. Yardım kuruluşları tarafından organize edilen toplu kesimlerde veteriner hekim kontrolü mutlaka yapılmalı ve bu kesimlerin yapılıp yapılmadığı da araştırılmalıdır. Kesimler modern, resmi ve özel kesimhanelerde yapılmalı ve toplu kesim yerlerinde atık yönetimi etkili şekilde gerçekleştirilmelidir."
Kesim ve sonrasına dikkat
Kurbanlıkların belirlenmiş teknik ve hijyenik şartlara sahip yerlerde kestirilmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğdu, kesim yerinin temiz olup, basınçlı su bulundurmak gerektiğini, hayvanın tutulup yatırılırken işkence edilmemesini, kesim işleminin tecrübeli kişilerce yapılması ve kanın mümkün olduğunca iyi akıtılması gerektiğini belirtti.
Erdoğdu, kesim sonrasına ilişkin de şu bilgileri verdi: "Kurban etleri, parçalamanın hemen ardından temiz kaplara konulmalı ve serin bir yere alınmalı. Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede bozulma ve kokma meydana gelir. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemelidir. Dondurulmuş et çözündükten sonra tekrar dondurulmamalıdır. Kurban eti uygun ortamlarda saklanmalı, uzun sürede tüketilecekse mutlaka dondurulmalıdır."
Hastalıklı bölümler gömülmeli
Bazı kurbanların iç organlarında hastalıkla karşılaşıldığını anlatan Erdoğdu, "Sağlıklı görünen hayvanı, kesildikten sonra kontrol etmeliyiz. Akciğer, karaciğer gibi organlarda su kesecikleri şeklinde birtakım oluşumlar olabilir, bunlar çok tehlikeli. Bu bölümler tüketildiğinde insanlarda da çeşitli hastalıklara neden olabiliyor. Hastalıklı bölümler, en az bir metre çukur kazılarak içine konulmalı, kapatıldıktan sonra o yer kireçlenmelidir. Gıda maddesi olarak tüketilemeyen kemik, kan, deri, kıllar, boynuz, tırnak gibi kısımlar, işkembe ve bağırsak içerikleri ile bozuk ve yenmeyen organ ve kısımları da çevreye atılmamalıdır " dedi.