Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de 9 kişide görüldüğünü iddia ettiği Eris varyantıyla ilgili merak edilen bazı bilgiler paylaştı. Kabine toplantısı sonrasında basın mensuplarının karşısına geçen ve soruları yanıtlayan Bakan Koca, Eris varyantına ilişkin son durumu sosyal ağ hesabından duyurdu. Kolayca bulaştığını ancak hastaneye yatan hasta sayısının az olduğuna dikkat çeken Koca, “Kısıtlama, sokağa çıkma yasağı gibi kelimeler lügatımızdan silindi. Grip vakalarına ilişkin kısıtlama veya kapatmaları düşünebildiğimiz kadar Eris'i de düşünebiliriz" dedi.
“DAHA ÇOK TEDBİR AKLA UYGUN OLMAYACAKTIR”
Kovid-19 ilk ortaya çıktığında virüsler ve salgın hastalıklarla ilgili bilgiler bugüne kıyasla neredeyse yok denilecek kadar azdı. Bu süreçle mücadeleden başarıyla çıktığımızı ve bilimin çok büyük bilgiye sahip olduğunu belirten Koca, şöyle konuştu:
“Bu virüsü bilimsel olarak gözlemliyoruz, olasılığı yeni varyantlarıyla patojenitesi azalıyor. Eris varyantı için ek bir önlem alınmasına gerek yoktur. Omicron varyantının daha da etkili olduğu dönemde dünya çapında önlemler kaldırılmaya başlandı. Etkisi daha da az olan bir varyanta karşı ekstra önlem almak mantıklı değil”
YENİDEN KAPANMA OLACAK MI?
Bakan Koca, yeni varyantın düşük patojeniteye sahip olduğunu ve Omicron gibi kolaylıkla bulaşabildiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Sonuçlar hafif gribe benzer. Virüsün bulaş gösterdiği kişi sayısı artabilir ancak bu durumun ciddi olduğu anlamına gelmiyor. Kısıtlama, kapatma gibi kelimeler sözlüğümüzden kayboldu. Grip vakalarına yönelik kısıtlama veya kapatmaları düşündüğümüz kadar muhtemelen Eris'i de düşünüyoruz. Virüsün bulaş gösterdiği kişi sayısı artık bir kriter değil. Bakanlık olarak kriterimiz Eris varyantıyla hastaneye kaldırılan kişi sayısının çok az olmasıdır"
“YENİ BİR AŞI PROGRAMI YAPMAYA GEREK YOK”
Bakan Koca, "Grip önleme gibi bir önlem ya da daha muhafazakar bir önlem doğru olabilir" derken "Öte yandan her türlü bulaşıcı hastalıklardan korumamız gereken ve özellikle dikkat etmemiz gereken iki grup vardır. Bu iki grup yaşlılar ve kronik hastalığı olan kişilerdir. Bu grupların her ikisi de maskelerin gerekli olduğu ortamlarda maske takmalıdır. Bu öneri aynı zamanda grip için de geçerlidir. Yeni aşı programı gerektirmediğimiz için yeni bir aşı programımız yok. Daha önce olduğu gibi toplu aşılama programına ihtiyaç görmüyoruz. Bu durumda bazı ülkeler aşı programlarını aşı programı olarak adlandırıyor ancak bu bir tür "sunum" olup bilimsel bir sonuç değildir. Biz kendi gündemimizi yürütüyoruz, bilim boyun eğmeyecek" dedi.
“YAŞLI VE RİSK GRUBUNDA OLANLAR AŞISINI HEMEN YAPTIRMALI”
Mevsimsel grip aşılarını ciddiye aldığımızı belirten Koca, "Hafif grip etkisi olan Eris varyantının grip virüsüyle aynı gün aktif olması durumunda bu da önemli. Yaşlılar ve hastalar risk grubundaki kişiler Grip aşısını bir an önce yaptırmalılar. Bu gruba aşı tamamen ücretsiz yapılıyor. Grip aşısı programımızın başladığını bir kez daha hatırlatmak istiyorum."
Artık aşılan süreçlere fazla önem veremeyiz. Hedefimizin sağlık hizmetlerinden memnun durumu artırmak olduğunu belirten Koca, “Çocuk aşılama programlarımızı başarıyla sürdürüyoruz. Amacımız aşılarımızın tamamını yerlileştirmek. Su çiçeği, kuduz ve hepatit A aşısını teknoloji transferi yoluyla ülkemizde üretmeyi planlıyoruz. Bu bizim aşı programımız. Amacımız her hastaya huzurlu bir iyileşme sağlamaktır. Doğru bilginin yayılmasına yönelik açıklamama göstermiş olduğunuz ilgi için teşekkür ederim" diye konuştu.