ESK, Temmuz’da kesim fiyatlarını güncellemedi

Et ve Süt Kurumu (ESK) yoğun et ve canlı hayvan ithalatı, et fiyatlarına çözüm getirmedi

Aylardır yapılan ithalata rağmen karkas kesim fiyatları 350 lira seviyende işlem görmeye devam ediyor.

Ulusal Kırmızı Et Konseyi, 4 Temmuz dana ve kuzu kesim fiyatlarını yayınladı. 7 bölgenin ortalama kesim fiyatları yayınlanırken, dana ve kuzu kesim fiyatları geçen haftaya göre kısmi bir düşüş yaşadı.

UKON’un 4 Temmuz tarihli güncel kesim fiyatlarına göre dana yağsız kesim fiyatı 2 lira düşerek 340 liradan 338 liraya geriledi. Yağsız kuzu kesim fiyatı da 376 liradan 371 liraya düştü.

Et fiyatlarını düşürmek için yoğun bir ithalat yapan Et ve Süt Kurumu, Temmuz ayında da yerli üreticiden alımını yaptığı hayvan kesim fiyatlarında bir değişikliğe gitmedi. ESK, dana, inek ve küçükbaş kesim fiyatlarını en son 5 ay önce güncellemişti.

Üreticiden hayvan kesemiyor

Et ve Süt Kurumu, Temmuz ayında da hayvan alım fiyat listesini güncellemedi. 1’nci kalite tosun kesim fiyatı 280 lira, düve, erkek, manda ve ikinci kalite tosun kesim fiyatı da 270 lira olarak devam ediyor.

Et ve Süt Kurumu’nun kesim fiyatı piyasa fiyatının altında olduğu için yerli üreticiden hayvan kesimi yapamıyor. Mağazalarda satışını yaptığı et ve et ürünlerini tamamen ithalatla karşılıyor.

Küçükbaş hayvan kesim fiyatları da değişmedi

Et ve Süt Kurumu, Temmuz ayında küçükbaş hayvan kesim fiyatlarında da bir değişikliğe gitmedi. Buna göre kuzu kesim fiyatı 280 lira, toklu kesim fiyatı 260 lira, koyun kesim fiyatı 250 lira, oğlak kesim fiyatı 180 lira, çebiç kesim fiyatı 160 lira ve keçi kesim fiyatı 140 lira.

ESK'nın ithalatı vatandaşa yaramıyor

Kesim fiyatları geçtiğimiz hafta 15 lira birden yükselmişti. Bu hafta 2 lira gerilemesi fiyatların buralarda artık taban yaptığını gösteriyor.

ESK’nın yoğun ithalatına rağmen fiyatların düşmemesi, yapılan ithalatın da vatandaşın cebine yansımaması, yapılan ithalatın kime destek sağladığını düşündürüyor

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım-Hayvancılık Haberleri