Devlet evlenen kişilere ve ilk kez ev alacaklara yardım ediyor. Yapılacak olan yardımların isimleri şöyle çeyiz ve konut hesabı. Minimum 3 sene yatırım yapanlar, devlet katkısından faydalanabiliyor. Çeyiz hesabına devlet 5 bin lira katkı yapıyor, konut hesabına da 15 bin liraya varan katkı yapıyor. Eşler, bu haktan tek tek yararlanarak 40 bin liraya kadar hibe alabiliyor.
Sarayönü'nde emlak sektöründe faaliyet gösteren Adnan Tayyiboğlu, konu hakkında yaptığı açıklamada, "Konut hesabı açıp en az 3 sene bu hesaba düzenli olarak ödeme yapan kişilere ev alım tarihindeki birikimin %20 si kadar devlet katkısı veriliyor. Devlet katkısında tepe fiyat ise15 bin TL. Bu hesap şuan ki bankaların yurtiçi şubelerinde lira şeklinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılıyor. Ödemeler aylık olarak veya üç aylık dönemler şeklinde yapılıyor. Aylık ödemelerde alt sınır 250 lira , üst sınırsa 2500 lira olarak kabul edildi. 18 yaşından küçükler adına ailesi veya varisi tarafından konut hesabı açma hakkı bulunuyor. Konut hesabına bir kereye mahsus olmak üzere açılış döneminde üst sınırı geçen bir tutar istenirse yatırılabiliyor ve bu rakam 30 bin lirayı aşamıyor. 5 senede 75 bin TL biriktirebilen kişiler devletten 15 bin TL destek alıyor. Katkının hesaplanmasındaysa konut alım döneminde ki birikim esas alınıyor." dedi.
Üç sene şartı var
Çeyiz hesabının işleyişinden bahseden Tayyiboğlu, "Evlilik hazırlığında olan vatandaşlar bankalarda mevduat hesabı veya ‘katılım fonu (faizsiz) hesabı açtırıyor. Çeyiz hesabı açılırken bankayla bir anlaşma yapılıyor. Çeyiz hesabı yalnızca bir kişi ismine ve lira cinsinden açılabiliyor. 18 yaşından küçükler için ise onlar adına veli ya da varislerince çeyiz hesabı açılıyor. Çeyiz hesabı olan kişilerin her ay bankaya 100-1000 lira arasında düzenli olarak para yatırması gerekiyor. Katılımcılar, hesabı açarken bir kere olmak şartıyla 15 bin TL'ye kadar toplu para yatırma imkanı bulunuyor. Çeyiz katkısından faydalanabilmek için evlilik tarihinden minimum 3 sene evvel hesaba düzenli olarak ödeme yapılması gerekiyor. Ek olarak evliliğin 27 yaşını doldurmadan yapılması da gerekiyor." şeklinde konuştu.