Ev sahipleri asıl şimdi yandı!

İktidar milletvekillerinin sunduğu torba yasa teklifinde krediyle birden fazla konut sahibi olmak isteyenler için yüzde 15 oranında BSMV ödemesi öngörülüyor. Peki BSMV nedir? Ev sahiplerini nasıl etkileyecek? İşte bütün ayrıntılar…

Hükümet, seçimlerden önce verdiği vaatlerine rağmen, oturdukları ev dışında konut satın almak isteyenler için yeni vergi uygulamasına hazırlanıyor.

AKP milletvekillerinin Meclis’e sunduğu torba yasa teklifi kapsamında, krediyle birden fazla konut alacaklara yüzde 15 oranında Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) ödemesi öngörülüyor.

Teklife göre, ilk konutunu alanlar söz konusu vergiyi ödemeyecek. Ancak, ikinci konutunu almak için kredi kullananlar, kredi tutarından hesaplanan faiz üzerinden yüzde 15 BSMV ödeyecek. Anapara üzerinde bu vergi uygulanmayacak.

BMSV, konut kredilerinde tahakkuk eden faiz tutarı üzerinden hesaplanacak. Anaparaya BSMV uygulanmayacak.

Örneğin 2 milyon liralık konut kredisi kullanıp, ikinci konutunu alanlar 1 milyar lira faiz ödüyorsa 150 bin lira da BSMV ödeyecek. Ayrıca sigorta işlemlerine de BSMV yükü binecek.

Hükümet, uzun süredir istisna uygulanan bu vergiyi yeniden getirerek konut kredilerini frenlemeyi planlıyor.

Torba yasa teklifinde seçim öncesi afları da içeren çok sayıda önemli madde bulunuyor.

BSMV NEDİR?
BSMV olarak bilinen Banka Sigorta Muamele Vergisi, belirli bankacılık işlemlerinde karşılaşılabilecek bir vergilendirme tutarıdır. Bankalardan tahsil edilen BSMV vergi oranı, dolayısıyla banka müşterilerine de yansımaktadır.

BSMV, Finansal Kiralama Kanununa göre yaptıkları işlemler hariç olmak üzere, her ne şekilde olursa olsun yapmış oldukları bütün muameleler dolayısıyla kendi lehlerine her ne nam ile olursa olsun nakden veya hesaben aldıkları paralar banka ve sigorta muameleleri vergisi olarak yansıtılmaktadır.

Bankerlerin yapmış oldukları banka muamele ve hizmetleri dolayısıyla kendi lehlerine her ne nam ile olursa olsun nakden veya hesaben aldıkları paralar (kendileri veya başkaları hesabına menkul kıymet alıp satmayı, alım-satıma tavassut etmeyi veya alıp sattıkları menkul kıymet karşılığı borçları ödemeyi taahhüt etmeyi meslek aline getirenlerin bu faaliyetleri dolayısıyla lehlerine kalan paralar ile mevduat faizi vermek veya sair adlarla faiz ve benzeri menfaatler sağlamak üzere devamlı olarak para toplama işiyle uğraşanların topladıkları paralara sağladıkları gelir ve menfaatler üzerinden komisyon, ücret, hizmet karşılığı gibi adlarla aldıkları paralar dahil) da banka muameleleri vergisine tabidir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri