Evlenmek zor iş...

Son yıllarda gençlerin en çok şikayet ettiği konulardan biri de evlilik meselesi. Düğün maliyetleri evlenecek çiftleri kara kara düşündürüyor. Orta halli bir düğün yapabilmek için küçük çaplı bir servete ihtiyaç duyuyor....

Son yıllarda gençlerin en çok şikayet ettiği konulardan biri de evlilik meselesi. Düğün maliyetleri evlenecek çiftleri kara kara düşündürüyor. Orta halli bir düğün yapabilmek için küçük çaplı bir servete ihtiyaç duyuyor. Düğün masrafları ve eşyalar derken, evlenen çiftlere hiçbir faydası olmayan 'adet' adı altındaki uygulamalar da faturayı kabartıyor. Hal böyle olunca bir düğünün içinden çıkmak oldukça zorlaşıyor.

Her geçen yıl gerçekleşen düğün sayısında azalma yaşanırken, altından kalkması bir hayli zor olan düğün masrafları, evliliklerin sürekli ertelenmesine neden oluyor. Orta halli bir düğün yapabilmek için yaklaşık 70 bin lira gibi bir paraya ihtiyaç duyuluyor.

Masraflar evlilikten uzaklaştırıyor

Sorumluluk alma yaşı çeşitli sebeplerden ötürü 30'lara dayanan çiftleri; takı, beyaz eşya, gelinlik, damatlık başta olmak üzere giyim malzemeleri, kuaför, çekim, düğün salonu veya yemek gibi birçok masraf bekliyor. Evlenmenin gün geçtikçe zorlaştığı günümüzde basit bir düğün yapabilmek için bile ciddi para gerekiyor. Gençlerin büyük çoğunluğu ise maddi yetersizliklerden dolayı evliliği sürekli öteliyor. Gençlerin aldığı maaş ve ailesinin desteği, evlilik masraflarını karşılamaya yetmediği için gençler evliliği ertelemeyi tercih ediyor. Bu kez de çiftleri yeni psikolojik sorunlar ve buhranlar esir alıyor. Tüm bu masraflara ek olarak ev kirasını ve faturaları da evlendiği takdirde nasıl ödeyeceğini düşünen gençlerin gözü, fazlası ile korkuyor ve evlilikten vazgeçiyor. Toplumda yeni sosyal sıkıntılar meydana geliyor.

Hayatlarını zehir edebiliyorlar

Çiftlerin ailelerinin de bitmek bilmeyen istekleri gençleri, evlilik öncesi süreçte çok yıpratıyor. Gençler, evliliğin zorlaştırılmasından şikayetçi oluyor. Üzerlerinde hissettikleri baskı sebebi ile yanlışa sürüklenen gençler, telafisi olmayan yanlışlara düşebiliyor. Kredi çekerek, masrafların altından kalkacağını düşünen gençler, çok uzun bir süre çektiği krediyi ödemek zorunda kalıyor. Bunun neden olduğu maddi sıkıntılar ise aile içerisindeki huzuru yok ediyor. Öte yandan kredinin ödenmemesi durumunda ise haciz tehlikesi kapıda bekliyor. Bazı çiftler, kredi ve faiz sebebi ile elindekini de kaybederken, bu yolla masrafları aşacağını düşünen çiftler, daha da zararlı çıkıyor.

Eşyalar en az 25 bin lira

Yapılan piyasa araştırmasına göre asgari şartlarda bir ev döşenebilmesi için en az 25 bin liraya ihtiyaç duyuluyor. Masrafların üçte birlik bölümünü beyaz eşya ve mobilya oluşturuyor. Mobilya ve beyaz eşya fiyatları hakkında bilgi veren mobilya sektöründen Ali Keleş, yaptığı açıklamada, "Beyaz eşyalar alt klasman bir markadan alınırsa çamaşır makinesi, buz dolabı, ocaklı fırın ve bulaşık makinesi 3 bin 500 lira tutuyor. Yine aynı şekilde bir televizyon 1200 lira civarında. Elektrikli küçük ev aletleri, tabak, tencere, kaşık çatal setleri gibi mutfak gereçleri de 4 bin lirayı buluyor. Halılar 2 bin lira, perdeler 1000 lira tutuyor. Mobilya grubunda ise oturma grubu, yatak odası, yemek odası ve iki kanepe 14 bin 500 lirayı buluyor. Bunlara başlangıç fiyatları diyebiliriz. Marka tercihine göre bu fiyatlar ikiye, üçe de katlayabilir." dedi.

Altın masrafı düşündürüyor

Düğün yapacaklar için altın masrafları da 20 bin lira civarında bir meblağ tutuyor. Sarraf Özcan Yalçın, altın piyasası hakkında verdiği bilgide, "Ortala 20 gram olan 4 bilezik 14 bin 500 lira tutuyor. Alyans, saat ve küpe ise asgari 2 bin lira tutuyor. Yine asgari bir setin fiyatı 4 bin lira. Setin yerine kolye alınırsa 1500-4 bin lira civarında tutuyor." şeklinde konuştu.

Düğün alışverişi 15 bin lira

Düğün için gerekli olduğu düşünülen, olmazsa olmazlar arasında görülen günübirlik hatta saatlik kullanımlar için masraflar da düğün maliyetini arttıran kalemler arasında.  Gelinlik, nişanlık, kuaför ve bindallı masrafları en az 3 bin lirayı geçiyor. Damatlık yine asgari olarak 500-600 liradan başlıyor. Adet olan gelin alışverişinde de ortalama 5 bin lira civarında para harcanıyor. Davetiye, müzik ve kamera çekimleri için de 4 bin liraya yakın para ayırmak gerekiyor.

Düğün yemeği 8-10 bin lira

Yemekli düğün olması durumunda giderlere 8-10 bin lira civarında yemek masrafı da ekleniyor. Düğün salonu tercih edilirse masraflar yarı yarıya düşüyor. Konya'daki bir düğün salonunun tercih edilmesi durumunda ise gözden çıkarılacak para yemek masrafının da üzerine çıkıyor.

Düğün yemekleri hakkında bilgi veren aşçı Musa Babur, yaptığı açıklamada, şöyle konuştu: "Ortalama bir vatandaş bin kişilik yemek döküyor. Tercih edilen menüye göre bin kişilik yemek fiyatı 8-10 bin lira aralığında değişiyor. Bütçesi biraz daha dar olanlar et yerine tavuk, bamya çorbası yerine şehriye çorbasını tercih ediyor."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri