Mutlu Bir Evliliğin Önündeki 10 Engel
- Bencillik, evliliğin önündeki en önemli engeldir ve aile bireyleri arasında gerçekleşecek olan ilişkide ve etkileşimde problem yaratır.
1.1.Televizyon programı seçiminde hep ‘benim istediğim programı izleyelim’ demek ve maç izlemek ,
1.2.Ebeveyn ziyaretlerinde ve dini bayram tatillerinde hep benim aileme gidelim’ demek,
1.3.Yapılacak harcamalarda eşlerden sadece birinin söz sahibi olması,
1.4.Hafta sonu tatilinin nasıl geçirileceği konusunda yine eşlerden birinin karar vermesi gibi
- Dış çevre baskısı (kayınvalide, kayınpeder, arkadaşlar vb.)
- Çiftlerin aileleri beraberliklerinin başından itibaren ilişkide söz sahibi olmak isterler. Düğün töreninin nerede yapılacağı, gelinlik modeli, yaşanılacak evin nerede tutulacağı, eve alınacak eşyalar gibi konularda kendi istekleri doğrultusunda baskı yapması karşısında çiftin ailelerini kırmadan kendi ortak kararlarını belirtmeleri önemlidir.
- Evlilikten gerçek dışı beklentiler
- Eşinizin evlendikten sonra, bazı huylarının değişeceğine inanmak/zannetmek veya evlilik sürecinde hiçbir sorunla karşılaşılmayacağını düşünmek
Gerçek dışı beklentilerdir. Eşinizin karakterinin değişmeyeceğini kabul etmeli ve eşinizin kişilik yapısına aykırı beklentiler içinde olmamalısınız. Evlilikte her an sorunlarla karşılaşılabileceğini öngörüp sorun çözme yeteneğinizi geliştirmeniz önemlidir.
- Evlendikten sonra eşten aşırı romantizm beklentisi,
- Ev içi bütün sorumlulukları eşlerin birinin yapacağının zannedilmesi,
- Evliliğin maddi sorumluluklarının eşlerden biri tarafından gerçekleştirileceğinin zannedilmesi gibi gerçek dışı beklentilere örnek olarak verilebilir.
- Evliliğini geliştirmeye ve iyileştirmeye karşı isteksizlik
- Eşlerin birbirlerine olan bağlılıklarında eksiklik
- Düşmanca davranmak
- Küskünlükleri uzatmak
- Eşinizin söylediği bir sözden veya davranıştan rahatsız olmuşsanız bu konuyu o anda konuşarak çözmeye çalışın. Kırgınlığınızın nedenini açıklamaz ve küskünlüğünüzü uzatırsanız problemi çözmez, daha da karmaşık hale getirirsiniz.
8.Aile içi şiddet
- Birlikte yeterince zaman geçirmemek
- Sürekli suçlayıcı ve eleştirici tavırlar içerisinde olmak
Evliliğinizi Güçlendirecek On Adet İpucu
Birlikte baş başa zaman geçirmek için fırsatlar oluşturun.[1]: Önceden gün belirleyin ve bu güne uymaya çalışın. Her gün eşinize gününün nasıl geçtiğini sorun ve onu can kulağıyla dinleyin. Satranç oynayarak ya da beraber spor yaparak baş başa vakit geçirebilirsiniz. Birlikte gülmek, ağlamak, şarkı söylemek, deniz kıyısında oturmak, araba yıkamak, balık tutmak, şiir okumak, bisiklete binmek, bulmaca çözmek, çay içip sohbet etmek, dans etmek, güneşin doğuşunu veya batışını izlemek, hayal kurmak, parkta oturmak, gibi.
Çatışma çözümleme becerinizi geliştirin: Her evlilikte tartışmalar olur ve bu normaldir. Ancak çatışmalarınızı çözümleyebilmek, kendinizi evliliğinizde güvende hissetmenize yardımcı olur.
Kendinizi tanımaya ve kişiliğinizi geliştirmeye gayret edin: Kişiliğinizi geliştirebilmek için Aile Eğitim Program’larına katılabilirsiniz. Yaşanılan olumsuz durumlarda “ben nerede hata yaptım?” diye düşünün ve bir daha aynı hataları tekrarlamamaya gayret edin. Örneğin sesinizi çok yükseltmişseniz ve bunun sonucunda tartışma büyümüşse bir daha tekrarlanmamasına özen gösterin.
Eşinizle birlikte yapmaktan zevk alabileceğiniz ortak ilgi alanları keşfedin:
Eşlerin her alanda ilgilerinin ortak olması ve illa ki aynı şeylerden zevk almaları beklenemez. Ancak eşlerin beraberce yapmaktan zevk alabildikleri ortak aktivitelerinin olması, mutluluklarını arttırır. Eşinizle beraber yapmaktan hoşlandığınız şeyler için vakit ayırın. Örneğin Birlikte Aile Eğitim Programı’na katılmak , kursa gitmek, yüzmek, kahve yapmak, kitap okumak, radyo dinlemek, seyahat etmek, sinemaya, tiyatroya gitmek, spor yapmak, süt sağmak, temizlik yapmak, yağmurda yürümek, dışarıda yemek yemek, yemek pişirmek, yürüyüşe çıkmak, onun istediği herhangi bir şeyi yapmak.
Unutmayın ki İnsanın gerçek gücü sevgisinde açığa çıkar. Mutlu olmak istiyorsanız, mutlu etmesini bilmelisiniz.
[1] T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı( Ankara 2018), Evlilik Öncesi Eğitim El Rehberi,”Evlilikte İletişim ve Yaşam Becerileri”,s.9-89