EVLİLİK VE AİLE HAYATI (EŞ SEÇİMİ)-1

.

Sevgi, insanı doğaya veya insanlara karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten insani bir duygudur. Evlilikte eşe duyulan sevgi ,kişinin eşine karşı içinden geçirdiği duygu ve düşüncelerinden etkilenir. Kişinin eşine karşı hissettiği koruma, acıma, merhamet, şefkat, saygı gibi olumlu duygular da; nefret, öfke, suçlama, kırılmışlık gibi olumsuz duygular da sevgiyi etkiler.

Evlilik öncesi nişanlılık ve yeni evlilik dönemlerinde daha yoğun olarak yaşanan ve gösterilen sevgi, hayatın rutin koşuşturmacası içerisinde sıradanlaşırsa çiftler birbirlerine sevgilerini yeterince sergilememeye, bu konuda yeterli ihtimamı, özeni göstermemeye başlarlar.[1]

Sevgi ve aşk iki insanı bir araya getirip, bir arada tutan özel duygulardır. Ancak bu duyguları sadece hissetmek yetmez, göstermek ve korumak ta gerekir. Bu bağlamda;

  • Sevgi dolu bir beraberlik nasıl olur?
  • Sevgi nasıl gösterilmelidir?
  • Aşkın ve sevginin sürekliliği için yapılması gerekenler nelerdir?

Sorularına cevaplar vererek, ideal evlilik nedir.? kavramını tanımlamaya çalışalım.

Toplumun temel taşı olan aile kurumunda aşkın ve mantığın bir arada dengeli bir şekilde bulunması gerektiğini belirten psikiyatrist Prof.Dr.Nevzat Tarhan, duyguyla mantık arasında mutlaka bir ilişki olması gerektiğini ifade eder ve bu ilişkiyi bir örnekle açıklar.

Tarhan: “Bir otomobil düşünün. Bu otomobilin motoru ve direksiyonu var. Direksiyon nereye gideceğini yönlendirir, motor da enerji verir. Motor aşktır. Direksiyon da duygudur. İkisinin muhakkak birbirini tamamlaması gerekiyor. O nedenle ideal evlilik için aşk ve mantığın bütünsel birlikteliği demek lazım” der.[2]

Evliliklerde anne ve babanın kararları da önemlidir. Günümüzde evlilikler genellikle batı tipli evliliklerdir. Anne ve babalar genellikle eş seçiminde hiç karışmamaktadırlar. Evlenmek isteyen şahıs tamamen kendi kararını kendi almaktadır. Bu riskli bir durumdur. Çünkü gençler anlık hislere kapılıp ,herşeyi tozpembe görüp yanlış kararlar verebilirler.

Doğrusu,evlilik hususunda anne, baba, ailenin saygın büyükleri ve evlenecek gençler görüşlerini bildirerek, eş seçiminde en doğru kararı almalıdırlar.

Çünkü kişinin seçtiği eş,kaderinin tam ortasındaki en kuvvetli çekim merkezidir. Hayatı boyunca yaşayacağı tüm olaylar bu seçimle şekil alır. Birey, evlilik hakkını yanlış kişiden yana kullanmışsa bedelini çok ağır bir şekilde öder. Bu bedel ödeme , kişinin sadece kendisi ile sınırlı kalmaz,bu bedeli başta çocuklar olmak üzere, her iki tarafın da anneleri,babaları,yakın aile çevreleri ve nihayetinde içerisinde yaşanılan toplum da öder.

Evlilikte eş seçiminde ideal olan, hem aşk hem de mantık birlikte karar vermelidir.Atalarımız, “Aşkın gözü kördür” diye boşuna söylememiştir. Evlilikte bir müddet sonra hayatın gerçekleriyle karşılaşıldığı zaman, aşk buharlaşmaktadır. Sadece mantık evliliği olduğunda ise ; eşler evlilik arifesinde sadece kar zarar analizleri, hesaplamalar yaparak, ideal evlilik yapacaklarını zannederler, halbuki bu şekilde evlilik yürümez. İlk krizde dağılır. Krizleri yönetmek için de, duygu lazımdır.[3]

Evlilik ilişkisinin kalıcı ve uzun süreli olabilmesi için, sevgi kadar önemli ve mutlaka sevgiyle birlikte bulunması gereken bir şey daha vardır: Saygı…Devrin birinde bir genç, köydeki yaşlı bilgenin kapısını çalmış. “Dede” demiş, “Beni aşağı köydeki çobanın kızıyla evlendirmek istiyorlar. Ama ben onu hiç görmedim. Tanımam etmem. Huyunu suyunu bilmem. Sizce bu evlilik hayırlı olur mu?”

Yaşlı bilge, bir süre düşünmüş ve ardından şöyle demiş: “Evlat! Çorbayı baharatsız da pişirsen yenir. Ama tadı yavan olur. İçine tuz ,biber katman lazım.” Genç düşünmüş taşınmış, cümledeki inceliği fark etmiş. “Bilge kişi, anladım ama bu çorbanın tuzu biberi ne ola ki? Onu anlamadım.” demiş. Bilge kişi de ona “Evlilik çorbasının tuzu sevgi, biberi saygıdır. Sevgiyi katarsan lezzeti bol olur. Saygıyı katarsan tadından yenmez.” diye cevap vermiş.

Mutlu, huzurlu bir yuva ve karakterli bir eş; Dünya’nın tüm altın ve incilerine bedeldir. Unutulmamalıdır ki, Dünya’nın en mutlu insanları eş seçimini doğru yapanlardır.

[1]CANEL, Nilgün,”Evlilik ve Aile Hayatı” T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Aile Eğitim Program Yayınları,İstanbul-2012,s.8-178

[2] TARHAN,Nevzat (2013)” İdeal Evlilikte Aşk Ve Mantık Bir Arada Olmalı “ ,

[3] TARHAN,Nevzat (2013)a.g.m.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Köşe Yazıları Haberleri