Evliya Çelebi'nin bu tarifi ömrü uzatıyor! 70 çeşit faydası var

Evliya Çelebi’nin 70 derde deva olduğunu bildirdiği, geleneksel Çin tıbbında da kullanılan o bitki, ömrü uzatıyor. Yapılan araştırmalar anti-enflamatuar ve anti-viral özelliklere sahip bitkinin boğaz ağrısı, mide ülseri, bronşit ve bazı cilt hastalıklara iyi geldiğini doğruluyor. İşte o mucize bitki…

Son yıllarda ömrün uzatılması üzerine yapılan çalışmalar öne çıkarken, Evliya Çelebi’nin asırlar öncesinden gelen ömrü uzatan o tarif gündem oldu.

Evliya Çelebi'nin 70 çeşit faydası olduğunu vurguladığı meyan kökü, birçok derdin dermanı olurken ömrü de uzattığı bildirildi. Hem geleneksel tıpta hem de modern bilimde sağlık açısından birçok yararı olduğu kanıtlanan meyan kötü, Türkiye’de henüz yeterince değer görmese de Çin'de geniş bir kullanım alanına sahip.

Meyan kökü, boğaz ağrısı, mide ülseri, bronşit ve çeşitli cilt hastalıkları gibi sağlık sorunları için doğal bir tedavi yöntemi olarak görülüyor. Bilimsel çalışmalarla desteklenen anti-enflamatuar ve anti-viral özelliklere sahip bir bitki olan meyan kökü, boğaz ağrısı, mide ülseri, bronşit ve çeşitli cilt hastalıkları gibi sağlık sorunlarına karşı doğal bir tedavi yöntemi olarak kullanılıyor.

Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, meyan kökünün sağlık üzerindeki olumlu etkilerini şu şekilde sıraladı:

"Meyan kökü, öksürük, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, mide rahatsızlıkları, astım ve sindirim sorunları gibi rahatsızlıkları hafifletmek için tercih edilmektedir.

Geleneksel Çin Tıbbı'nda, bu bitkinin ağızdan alınan solüsyonları, bronşit, soğuk algınlığı ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılıyor. Ayrıca mide krampları, kusma, ishal ve soğuk eller-ayaklar gibi sorunları tedavi etmekte de etkili olduğu belirtiliyor."

Meyan kökü, tatlandırıcı olarak da yaygın şekilde kullanılıyor. Ayrıca şekerden 30-50 kat daha tatlı olan meyan kökü, özellikle şekerlemeler ve likirit şekerlerinde kullanılıyor. Tat ve koku kazandırmak için çeşitli gıda ve içeceklerde de yer alıyor. Bu bitkiden elde edilen özler, sabun, krem ve maske yapımında kullanılıyor.

Prof. Dr. Karabulut, meyan kökünün çeşitli sağlık yararlarını şöyle özetledi:
"Meyan kökü, anti-inflamatuar, antioksidatif ve antiülser özellikleri ile bilinir. Ayrıca, diyabet hastalarının düşük kalorili şeker ihtiyaçlarını karşılar ve kan şekerini düşürür. Bu bitkinin etkileri, soda ile karıştırıldığında artış gösterir ve mide-bağırsak sistemi temizliği sağlar."

Meyan kökü, sağlık açısından pek çok fayda sunsa da bazı yan etkileri de olabilir. Potasyum eksikliği, yüksek tansiyon ve metabolik alkaloz gibi olumsuz etkiler yaratabilir. Bu nedenle, kullanmadan önce dikkatli olunması ve sağlık profesyonellerine danışılması önerilir.

Türkiye'de henüz yeterince tanınmayan meyan kökü, Çin'de şifalı etkileriyle bilinirken, Türkiye’de de bu bitkinin potansiyel faydalarını keşfetmek ve kullanmak adına adımlar atılması gerekmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri