FAO’dan sulama demonstrasyonu

Sarayönü’nde Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Uygulamaları projesi kapsamında Çiftçi Okulu Projesi devam ediyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Tarım ve Orman Bakanlığı arasında...

Sarayönü’nde Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Uygulamaları projesi kapsamında Çiftçi Okulu Projesi devam ediyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Tarım ve Orman Bakanlığı arasında yapılan protokolle yürütülen proje kapsamında, mısırda kapalı sistem damla sulama demonstrasyonu ile ilgili olarak çiftçilere eğitim verildi. Gözlü mahallesinde Hacı Eyüp Köker’e ait mısır ekili tarlada kapalı sistem damlama sulama ile ilgili tarla günü gerçekleştirildi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Tarım ve Orman Bakanlığı arasında yapılan protokolle yürütülen proje kapsamında, mısırda kapalı sistem damla sulama demonstrasyonu ile ilgili olarak çiftçilere eğitim verildi.

Gözlü mahallesinde Hacı Eyüp Köker’e ait mısır ekili tarlada kapalı sistem damlama sulama ile ilgili tarla günü gerçekleştirildi. Programa FAO temsilcileri olarak Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sulama Bölümü Öğretim üyeleri Doç. Dr. Duran Yavuz ve Dr. Sinan Süheri katıldı. Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Güngör Çiğdem ve daire personelinin de katıldığı programda Gözlü mahallesi çiftçileri ile damla sulama hakkında konuşuldu.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sulama Bölümü Öğretim üyeleri Doç. Dr. Duran Yavuz, Konya’yı gelecekte çok sıkıntılı günler beklediğini belirterek, “su biterse tarım da biter. Fazla sulama demek fazla verim almak demek değildir. Artık hesabını iyi yapmayan çiftçinin ayakta kalması mümkün değil. Girdi maliyetleri her geçen gün artarken ürün fiyatları düşüyor. Yüksek maliyetlerle yüksek verim elde etmenin bir mantığı yok. Su tasarrufu nasıl yapılır? Ekonomik üretim nasıl yapılır? Bunu çözmeliyiz.” dedi.

Dr. Sinan Süheri ise yaptığı açıklamada, “daha önceleri suyu 75 metreden çekiyorduk. Şimdi bu 130 metreye düştü. Bunun sonsuza kadar düşme ihtimali yok. Bir yerde bitecek. Onun için olabildiğince tasarruf etmemiz gerekiyor. Bunun en iyi yöntemlerinden bir tanesi de kapalı sistem damlama sulama. Damlama sulama yapılırken suyun geniş aralıklarla verilmesi bu sisteme uygun değil. Damla sulama sık aralıklarla az su verilerek yapılmalı. Aralıklar artarsa bitkiler strese girer ve erim düşer. Özellikle mısırda sıra aralıklarının 70 santim şeklinde çekilmesi gerekiyor. Çiftçilere baktığımızda bunu 140 santimden aşağı çeken yok. Uzun zaman sulama yaparak suyu lokal bir noktada derine gitmesine neden olmak istemediğimiz bir sulama yöntemi. Suyun olabildiğince yüzeye yılması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Programda çiftçilerin sorularına cevaplar verilirken, programın ardından yemek ikramı gerçekleştirildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım-Hayvancılık Haberleri