Filistin'in tarihine ışık tutan 'Arşiv Belgeleriyle Filistin Sergisi' Tantavi Kültür Sanat Merkezi'nde kapılarını açtı

‘Arşiv Belgeleriyle Filistin Sergisi’, Meram Belediyesi Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi’nde kapılarını açtı. ‘Soykırıma Karşı Gazze’nin Çığlığı’ Kısa Film Yarışması etkinlikleri kapsamında sergilenen çalışmada, 7 Ekim tarihinden bu yana süregelen olayların fotoğraflarıyla Osmanlı ve TBMM arşiv belgeleri de yer alıyor. Sergi, ziyaretçileri, tarihin derin izleriyle dolu bir yolculuğa çıkarıyor.

Meram Belediyesi, Selçuk Üniversitesi ve Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi işbirliğiyle düzenlenen ‘Soykırıma Karşı Gazze’nin Çığlığı’ Kısa Film Yarışması çerçevesinde, Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi'nde ‘Arşiv Belgeleriyle Filistin Sergisi’ açıldı. TBMM Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Başkanlığı’nın katkılarıyla hayata geçirilen sergide, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana siyonistler tarafından gerçekleştirilen tarihin en vahşi soykırımlarına ait fotoğraflar ile Osmanlı arşiv belgeleri ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Filistin’e yönelik deklarasyonları yer alıyor. İlk olarak TBMM’de sergilenen ve 70 eserden oluşan sergi, 26 Ekim tarihine kadar gezilebilecek.

ANLAMLI BİR SERGİ: SOYKIRIM FOTOĞRAFLARI VE TARİHİ BELGELER

Tüm Filistin şehitlerinin anısına hazırlanan sergide, Anadolu Ajansı’na ait fotoğraflar, on yıllardır süregelen siyonist zulmü gözler önüne seriyor. Sergide ayrıca Hz. Ömer’in Kudüs Hristiyanlarına verdiği amannamenin sureti, Kudüs halkının Kanuni Sultan Süleyman’a yazdığı teşekkür mektubu, Safed ve Hayfa’ya yerleşmek isteyen Yahudilerin taleplerinin reddedildiğini gösteren arşiv belgeleri, Gazze Taburu’nun 93 Harbi’ndeki olayları yansıtan jurnaller, Filistin ve Gazze haritaları ve Türkiye’nin Gazze halkıyla dayanışmasını gösteren TBMM belgeleri de yer alıyor.

BAŞKAN KAVUŞ: "KONYA VE MERAM, DAİMA MAZLUMUN YANINDA YER ALMIŞTIR"

‘Soykırıma Karşı Gazze’nin Çığlığı’ Kısa Film Yarışması ve ‘Arşiv Belgeleriyle Filistin Sergisi’nin Meram’ın Filistin ve Gazze halkının yanında olduğunu göstermesi açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Gazze’nin yaşadığı acıları anlatan bu sergiye tüm hemşehrilerini davet etti. Başkan Kavuş, Konya ve Meram’ın her zaman mazlumun yanında, zalimin karşısında durduğunu belirtti.

Konya ve Meram’ın tarih boyunca daima mazlumun yanında zalimin karşısında bir tavır ortaya koyduğunu hatırlatan Başkan Kavuş, “Cenab-ı Hakk’tan, dünyanın en büyük ve en gelişmiş ordularına karşı verdiği kutlu özgürlük mücadelesinde Gazze’ye sabır ve zafer diliyorum.

İsmail Haniye ve Yahya Sinvar başta olmak üzere tüm Gazze ve Filistin şehitlerinin aziz hatıralarına sahip çıkmak ve onların yanlarında olduğumuzun bir göstergesi olan bu sembolik yarışma ve sergi, Hz. İbrahim’in ateşine su damlası taşıyan karınca misali bizlerin bu noktada tarafımızı dünyaya ilan etmek ve soykırıma, zulme dur demek için yaptığımız bir eylem.

Tüm hemşehrilerimin de bu noktada yanımızda olduğunu ve bunu her fırsatta göstereceğini biliyorum. Bu sebeple tüm hemşehrilerimi Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki bu sergiyi ziyaret etmeye davet ediyorum” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri