Firmalar indirimi kaldırdı, olan yine vatandaşa olacak

Bazı ilaç firmalarının kamuya uyguladığı indirimi kaldırmaya başlaması, ilaçta yeni bir krizi gündeme getirdi. İndirimin kaldırılması ile SGK’nın kayıtlarındaki indirim tutarını eczanelere aktarması, eczacıların zarar etmesine neden olurken, eczanelerin zarar etmemek için ödenmeyen kısmı vatandaşa yansıtmak zorunda kalacağı belirtildi

İlaç firmaları kamuya uyguladığı indirimleri birer birer kaldırmaya başladı. İndirim uygulanmayan ilaç sayısının her geçen gün artması sektörde yeni bir krizi gündeme getirdi.

Bazı ilaç firmaları, Genel Sağlık Sigortası sistemi kapsamında, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) “Kamu Kurum İskontosu” kapsamında indirim uyguluyordu. Ancak artan maliyetler gerekçe gösterilerek, bu indirim birer birer uygulamadan kaldırılmaya başlandı. İlaç firmalarının indirimi kaldırması ise sektörde yeni bir krizi gündeme getirdi.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, bazı firmaların SGK geri ödeme kapsamında bulunan ilaçların bazıları için uyguladığı indirimi kaldırmaya başladığını ve indirim uygulanmayan ilaçların sayısının her geçen gün arttığını söyledi.

İndirimin uygulanmamasına karşılık, SGK’nın kendi kayıtlarındaki indirimli tutarı eczanelere aktardığını, bu nedenle eczacıların bazı ilaçlarda cari olarak zarar etmeye başladığını vurgulayan Saydan, indirim nedeniyle arada oluşan zararın yıllardır eczaneler tarafından üstlenilmek zorunda kalındığını, kamu kurum indirimlerinin taşıyıcısı olmaktan yorulduklarını ifade etti.

Saydan, sendika genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, bazı ilaç firmalarının eczacılar üzerinden SGK'ye yapmayı taahhüt ettiği kamu kurum iskontolarını uygulamaması nedeniyle yaşanan sorunlara dikkati çekti.

“ECZANELER HAKSIZ YERE ZARARA UĞRATILIYOR”
Bu iskontoların Sağlık Uygulama Tebliği ve SGK kapsamındaki hak sahiplerinin reçetelerinin karşılanmasına ilişkin protokoller çerçevesinde düzenlendiğine ve yasal bir tahahhüt olduğuna işaret eden Saydan, "Eczacılar da vatandaşlar da bazı ilaç firmalarınca uygulanmayan kamu kurum iskontoları altında eziliyor. Eczaneler bu sebeple haksız yere zarara uğratılıyor, ilaca ulaşamayan vatandaşlar da mağdur oluyor" dedi.
Saydan, bu durumun ilaç hizmetlerini aksattığının altını çizerek, "Bedeli SGK tarafından uygulanan iskontolarla ödenen ilaçlar, yasal mevzuata uymayan ilaç firmalarınca eczanelere 'iskontosuz' fatura edilmekte, eczacılar birçok ilaçta zarar ederek ilaç tedarikinde zorlanmaktadır. Bu sürdürülebilir bir uygulama değildir" diye konuştu.

Firmaların kamu kurum iskontosu uygulamadığı ilaçların listesini paylaşarak, içerisinde tüp bebek ilaçlarının da bulunduğunu aktaran Saydan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hastaları mağdur olmasın diye birkaç aydır kendi cebinden ödeme yaparak ilaç tedarik eden eczanelerin bu yükü taşıması ve hastalara ilacı ulaştırabilmesi artık imkansız bir hal almıştır. Özellikle pahalı ilaçları kullanan ve hayati hastalığı olan hastalarımızın ilaçsız kalmaması için ekonomik gerçekliğe aykırı bu uygulamanın derhal sonlandırılması gerekmektedir. İlaç firmalarının hukuka aykırı uygulamalarına karşı SGK'yi harekete geçmeye çağırıyoruz."

Başkan Nurten Saydan, bu sorunu daha önce de SGK'ye bildirdiklerini ve bir an önce yasal yaptırımlarını hayata geçirilmesini beklediklerini dile getirdi.

"FİRMALAR SIKIŞTIĞINDA TÜRKİYE’DEN ÇEKİLMEKLE TEHDİT EDİYOR"
Saydan ve sendika yöneticileri açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İskonto sorunuyla ilgili soru üzerine, net bir cezai yaptırım olmadığı için ilaç firmalarının durumdan istifade ettiğini söyleyen Saydan, firmaların sıkıştığında da "Türkiye'den çekilirim" diyerek yasa dışı uygulamayı sürdürdüğünü belirtti.

TEİS Başkan Yardımcısı Burak Kaan Seyrekbasan da piyasada ilaç tedarik sıkıntısı olup olmadığına" ilişkin soru üzerine, şunları kaydetti:
"Yaklaşık 1,5 yıldır ilaç tedarikinde sıkıntılar yaşıyoruz. Çocuk antibiyotikleri gibi bazı ilaçlar hala çok sınırlı sayıda bulunabiliyor. Hastalar eczane eczane dolaşmak zorunda kalabiliyor. Hayati önemi haiz bazı ilaçlarda da tedarik sıkıntıları bulunuyor. Örneğin, kronik bağırsak hastalıklarındaki ilaçlarda sıkıntımız had safhada. İlaçlarını bulamadığı için tedavilerini değiştirmek zorunda kalan hastalar var."

Saydan da Parkinson hastalığında kullanılan bir ilacın da piyasada bulunulamadığını, yerli firmanın muadilini ürettiğini ama onun da henüz geri ödeme kapsamına alınmadığını söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri