Hazine ve Maliye Bakanlığı, gayrimenkul alım satımı ile kira gelirlerinin vergilendirilmesinde kayıt dışılığı önlemek amacıyla analiz çalışmaları ve saha denetimleri yapıyor. Çalışma kapsamında hem tapu harcı hem de gelir vergisinde kayıt dışılıkla mücadeleye yönelik yeni düzenlemeler yapılacak.
Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) yeni yasama yılında gündeme getirilmesi planlanan yeni vergi paketi ile ilgili gayrimenkul alım satımında gerçek değer üzerinden vergilendirme yapılmasına ilişkin yeni düzenlemeler konusunda Maliye Bakanlığı çok kapsamlı bir çalışma yaptı.
EKSİK YA DA YANLIŞ BEYAN VERENLERE CEZA
Gayrimenkullerin alış ve satışında gerçek bedelinin tespiti, bir yandan tapu harcı, bir yandan da gelir vergisi açısından önem taşıyor. Hâlen gayrimenkul alım satım işlemleri, alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı binde 20 oranında tapu harcına tabi bulunuyor. Alıcı ve satıcının gayrimenkulün emlak vergisi değerinin altında olmamak üzere gerçek alım satım bedelini beyan etmesi gerekiyor.
Tapuda yapılan alım veya satım işleminden sonra, beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıttığı hâlde emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin tespit edilmesi hâlinde, eksik alınan harç taraflardan cezalı olarak isteniyor.
GAYRİMENKUL 5 YIL İÇİNDE SATILIRSA VERGİYE TABİ
Ayrıca Gelir Vergisi Kanunu’na göre gayrimenkullerin iktisap tarihinden itibaren 5 yıl içinde satılması hâlinde elde edilen gelir değer artışı kazancı olarak vergiye tabi.
Değer artışı kazancının tespitinde, satış bedelinden endekslenmiş alış bedeli ile tapu harcı gibi giderler ve ilgili yılın istisnası düşülüyor, kalan kazanç üzerinden gelir vergisi alınıyor. 2024 takvim yılı için değer artış kazançlarının 87 bin lirası istisna tutuluyor.