Gaziantep'in tescilli kutnu kumaşı, modern kadın çantalarında hayat buluyor

Eskişehir’de yaşayan 30 yaşındaki moda tasarımcısı Bengisu Almıla Hekim, Gaziantep’in coğrafi işaret tescilli kutnu kumaşını modern tasarımlarla kadın çantalarına dönüştürüyor. Eskişehir Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümünden 2019 yılında mezun olan Hekim, kariyerine Los Angeles’ta bir yerel tasarımcının yanında staj yaparak başladı.

Los Angeles’taki deneyiminin ardından İstanbul’da bir yıl tekstil sektöründe çalışan Hekim, 2021 yılında Eskişehir’de kendi markasını kurarak özgün tasarımlara imza attı. Gaziantep’e yaptığı bir seyahatte bir kutnu ustasının eserlerinden ilham alan tasarımcı, suni ipek ve pamuk ipliğinden yapılan bu geleneksel kumaşı modern çanta tasarımlarında kullanmaya karar verdi.

Geleneksel Doku ve Modern Tasarımların Buluşması

Bengisu Almıla Hekim, tasarımlarında geleneksel kutnu dokusunu modern detaylarla buluşturuyor. Çanta koleksiyonuna Türk tarihindeki önemli kadınların isimlerini veren Hekim, “Sabiha Gökçen, Tomris Hatun ve Latife Hanım gibi figürlerden ilham aldım. Türk kültürü ve tarihi benim için çok önemli. Markamı kurarken bile Türkçe bir isim olmasına özen gösterdim. Tasarımlarımı tarihimizdeki destanlar ve hikayelerden esinlenerek oluşturuyorum” dedi.

Atık Malzemelerle Sürdürülebilir Üretim

Hekim, iki büyük tekstil üreticisiyle işbirliği yaparak atık kot kumaşlar ve fermuarlar elde ediyor. Sürdürülebilirlik konusuna büyük önem verdiğini belirten tasarımcı, “Stoksuz üretim yapıyoruz. Seri üretim yerine el emeği ürünlerin değerini tüketicilere anlatmayı amaçlıyorum” diye konuştu.

Kutnu kumaşının farklı türlerinden bahseden Hekim, “İpekle dokunanına ‘atlas’, düz olanına ‘meydaniye’, desenli olanına ise ‘billuriye’ deniyor. Daha çok bilinen türünü kullanarak, bu desenin Anadolu tasarımlarında nasıl değerlendirilebileceğine yönelik bir pazarlama stratejisi geliştirdim” ifadelerini kullandı.

Kadın İstihdamına Katkı

Eskişehir’de 20 ev kadını ve 3 terziyle çalışan Hekim, atölye kurmak yerine kadınların kendi evlerinde üretim yapabilmelerini teşvik ediyor. Çanta tasarımlarına eşlik eden bilgi kartlarıyla kutnu kumaşının hikayesini tanıtmayı hedefliyor. “Kutnu kumaşı genç nesillere tanıtmak ve bu alandaki boşluğu doldurmak istiyorum” diyen Hekim, sosyal girişimcilik projelerine ve moda tasarım yarışmalarına katılarak hem tasarımlarını hem de yerel faydayı ön plana çıkarmayı amaçlıyor.

Yabancı Turistlerden Büyük İlgi

Hekim’in modern ve zamansız tasarımları, özellikle yabancı turistler tarafından büyük ilgi görüyor. Turistler, çantaların etnik dokusunu hissettiklerini ve kutnu kumaşının hikayesinden etkilendiklerini ifade ediyor.

Bengisu Almıla Hekim, Gaziantep’in tescilli kutnu kumaşını global bir marka değeri haline getirmek ve geleneksel değerleri modern dünyayla buluşturmak için çalışmalarını sürdürüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Hayatın İçinden Haberleri