Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görevini tamamlayan Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, bugün Türkiye’ye döndü. Ankara Esenboğa Havalimanı'nda karşılanan Gezeravcı, uzaydaki çalışmaların bundan sonra da devam edeceğini belirterek, kendisinin de bu çalışmaları yakından takip edeceğini kaydetti.
Gezeravcı, 19 Ocak’ta başlayan ve Uluslararası Uzay İstasyonu'nda geçirdiği 18 günün ardından Türkiye'nin insanlı ilk uzay bilim misyonunu tamamlayarak 9 Şubat'ta dünyaya iniş yapmıştı. Gezeravcı, ABD'deki kontrollerinin tamamlanması ve karantina sürecinin dolmasının ardından Cumhurbaşkanlığına ait uçakla Ankara Esenboğa Havalimanı'na geldi.
Gezeravcı, havalimanındaki karşılama töreninden sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile birlikte basını toplantısı düzenledi. Gezeravcı, ilk mesajında uzayda yaptığı deneyleri hatırlatarak "Hedefe varmanın mutluluğuyla buradayım" dedi.
Gezeravcı, "Belirlenen hedefleri gerçekleştirmenin gururuyla Türkiye'ye döndüm. Bu sadece başlangıçtı, ilk görev başarıyla sonuçlandı. Bu görev, astronot ve bilim misyonu adı altında gerçekleşti. Sayın bakanımızın da ifade ettiği gibi bu sadece bir başlangıçtı, bir yere varış hikayesi değildi. Dünyanın bugüne kadar paylaştığı, bizim de fazlasıyla hak ettiğimiz uzaydaki yerimizi, pay alacak şekilde adımlar atılacağını en kısa sürede göreceğiz" ifadelerini kullandı.
“UZAYDA BUNDAN SONRAKİ ADIMLARI MUTLULUKLA BEKLEYECEĞİM”
Kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan Gezeravcı, şunları söyledi:
“Benim odaklandığım husus, sadece bu süre zarfındaki görevler değildi. Tarihimizde bu alanda herhangi bir görev yapmamamıza rağmen, bu süreçte harika bir hazırlık süreci geçirdik. Konu sadece 20 günde yapılanlar değil. Bu ülkenin ne kadar profesyonellik seviyesinin olduğunu bizzat içerisinde bulunarak gördüm.
Bu alanda konulmuş ana hedeflerden sadece biriydi bu. Devletimizin bu noktada bize enjekte ettiği özgüven damarlarımızda hissettik. Benim için önemli olan uydu. Bu sadece 20 güne odaklı bir süreç değil. Bundan sonraki atılacak adımları da ben de mutlulukla bekliyor olacağım.
"ADAPTASYON SORUNU YAŞAMADIM"
Dünya büyük bir nimet. Nimetlere şükretmemiz gerek. Bu harika güzelliğe dışarıdan bakmak olağanüstü bir imkanmış. Dünyanın bize ne derece harika imkanlar sunduğunu oradan gözlemleme imkanı bulmak müthiş bir deneyimdi.
Sağlık durumumla ilgili, iki doktorumuz bize eşlik etti.
Gidiş ve dönüş esnasında da kafamda bir beklenti yoktu. Hemen ortama adaptasyon sağlayabildim. Birinci dakikadan itibaren adaptasyonda hiçbir sıkıntı yaşamadım. Kapsülün içi kısıtlı bir alan. Daha geniş bir alana geçtiğimizde adaptasyon sorunu olabileceğine dair uyarı yapılmıştı. Çok şükür hiçbir sorun yaşamadım.
"BUNDAN SONRA DA DEVLETİMİN EMRİNDEYİM"
Bugünlere devletimin bana kazandırmış olduğu imkanlarla, eğitimlerle geldim. Bundan sonra da devletimizin emrindeyim.
Ailemizle bir araya gelmek benim için büyük bir mutluluktu. Aileme, devletime minnettarım. Beni hiçbir zaman yalnız bırakmadılar.
Emanete sahip çıkma hassasiyeti yüksek bir milletiz. Bu ülkeye ulaşmayı dört gözle bekledim. Bayrağı gençlere devretmek için sabırsızlıkla bekledim."
KACIR: VATANIMIZA HOŞ GELDİN
Türkiye’nin ilk astronotuna “vatanına hoş geldin” diyen Bakan Kacır da şu ifadelere yer verdi:
Gezeravcı, ülkemizin insanlı ilk uzay misyonunu gerçekleştirdi ve bilim misyonunu başarıyla tamamladı. Bir kez daha Gezeravcı'ya vatanına hoş geldin diyorum. Biyoloji, tıp, malzeme konusunda önemli kazanımlar getirecektir. Uzaydaki mikro yer çekiminin insan sağlığı üzerindeki etkileri araştırıldı. Bitkiler, algler, propolisle uzay destek sistemlerinde araştırmalar gerçekleştirildi.
Her bir projenin kıymetli neticeler doğuracağına inanıyoruz. 13 bilimsel deney için değil, ülkemizde bilim ve bilim insanlarına verdiğimiz değer ve sunduğumuz imkanı göstermek açısından bu misyon çok değerlidir.
Türkiye'nin bilimsel araştırmaları gerçekleştirme çaba ve kapasitesi misyon vesilesiyle takip edildi. Astronotumuz uzay istasyonundan Türkiye'ye 7 görüntülü video ve 2 telsiz bağlantısı gerçekleştirerek bizleri kapsamlıca bilgilendirdi.
“İKİNCİ ASTRONOTUMUZ DA YAKIN ZAMANDA BİLİMSEL DENEYLER YAPACAK
Ülkemizde bilime ve bilim insanlarımıza verdiğimiz değer ve sunduğumuz imkanı göstermek açısından da bu misyon oldukça kıymetlidir. Türkiye'nin bilimsel araştırmaları gerçekleştirme kapasitesini takip etmiş oldular.
Milli Uzay Programı kapsamındaki hedeflerimizi gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Bu araştırmaların devam etmesi için gerekli desteği sunacağız.
İkinci astronotumuzun yakın zamanda yörünge altı bir uçuşta bilimsel deneyler gerçekleştirmesini sağlayacağız.
AR-Ge programları başlatacağız. Uzay limanı kurup, ay programını gerçekleştireceğiz
Bölgesel konumlama ve zamanla programını gerçekleştirerek, teknolojik bağımsızlığımızı elde edeceğiz.
Türkiye'nin uzay araştırmalarında geri kalması düşünülemez. Bu bir ilktir, asla son olmayacaktır."